Rijke Pa, Arme Pa boek

Financieel boek: Rijke pa, Arme pa

Rijke Pa, Arme Pa van Robert Kiyosaki is het belangrijkste financiële boek wat ik ooit heb gelezen. Waarom? Omdat het mijn perspectief over geld drastisch heeft veranderd en me heeft wakker geschud dat ik me financieel moet ontwikkelen.

Rijke Pa, Arme Pa gaat over de auteur Robert die opgroeit met 2 vaders. Zijn biologische vader (Arme pa) en de vader van zijn beste vriend (Rijke Pa). Het boek vertelt het levensverhaal van Robert waarin hij kennis, inzichten en levenslessen gedeeld krijgt van zijn vaders. Hieronder 3 paar belangrijke inzichten:

Inzicht #1: Assets vs Liabilities

Assets en Liabilities zijn bezittingen. Echter een Asset brengt je geld en een Liability kost je geld.
Asset = iets wat geld oplevert. Bijvoorbeeld een huis wat je verhuurt en daarmee inkomsten brengt.
Liability = iets wat geld kost. Bijvoorbeeld een auto die brandstof, verzekering en belasting kost.

Robert legt het verder uit in dit filmpje:

Inzicht #2: Werken voor geld of laat geld voor je werken

De vaders van Robert verschillen van mening als het gaat om geld. Arme pa zegt dat je moet studeren, een baan vinden en daar gaan werken voor geld. Rijke pa denkt daar anders over. Hij zegt dat je geld voor je moet laten werken. Hij bedoelt daarmee dat je maar een X-aantal uren per week hebt die je kunt werken. En als je niet werkt, dan komen er ook geen inkomsten uit, dat is gevaarlijk. Door te investeren in Assets (bezittingen die geld opleveren) zorg je ervoor dat het geld dat je investeert, meer geld oplevert. Blijf dit doen en je hoeft niet meer te werken.

Zie hieronder het Cashflow Quadrant.Rijke Pa Arme Pa Kwadrant

Inzicht #3: Financiële educatie

Robert vertelt in zijn boek dat we helaas niet op school leren hoe we met geld om moeten gaan of hoe je leert investeren. Daarom is het belangrijk dat je dit ontwikkelt. Dit kun je doen door het lezen van boeken, luisteren van podcasts (tip: Bigger Pockets Real Estate Podcast), volgen van cursussen en ook door erover te praten met anderen.

Het boek bevat nog veel meer inzichten en is een aanrader voor iedereen die het nog niet heeft gelezen.

Rijke Pa, Arme Pa

Wat de rijken hun kinderen leren over geld – dat de armen en de middenklasse niet doen!

Bekijk hem op Bol.com

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.