Mijn grootste verandering na het bereiken van financiële vrijheid

In oktober 2020 realiseerde ik financiële vrijheid voor mezelf en mijn gezin. De betekenis van financiële vrijheid is dat je niet meer hoeft te werken voor geld en kunt leven van je passieve inkomsten.

In dit artikel lees je wat voor veranderingen ik heb gekozen na het bereiken van financiële vrijheid.

De laatste stap naar financiële vrijheid

In september 2020 kwam ik erachter dat het omzetten van mijn eigen woning hypotheek naar 50% aflossingsvrij erg interessant was voor mij. Dit creëerde direct lagere maandlasten en een verrekenbare box 3 schuld. Dit was zo interessant dat het me € 693,05 netto per maand bespaarde in de maandlasten! Waarom had niemand me verteld hoe interessant dit was!?

Persoonlijke noot: In november 2020 behaalde ik mijn diploma Wft Hypothecair krediet. Het diploma wat je MOET halen om hypotheekadviseur te kunnen worden. In de opleiding wordt NIET gesproken over box 3 schulden, enkel box 1 schuld (de eigen woning).

Tot mijn verbazing vroeg ik de docent om hier toch wat over te vertellen. Het antwoord: “Dit vragen ze niet op het examen, dus behandel ik het niet in de les”.

Dit betekent in mijn ogen dat veel hypotheekadviseurs belangrijke kennis niet of nauwelijks op doen en hierdoor vermogende particulieren / beleggers niet goed en volledig kunnen adviseren.

In oktober 2020 was mijn eigen woning hypotheek omgezet en dit betekende het bereiken van financiële vrijheid! Veel mensen denken dat je miljoenen moet hebben om dit te bereiken, voor ons was dat niet het geval. (en voor jou waarschijnlijk ook niet). Ons netto vermogen was in oktober 2020: € 367.910,51

In oktober 2020 hadden we 3 beleggingspanden én een dividendportefeuille van € 113.000. Deze passieve inkomstenbronnen genereerden samen € 2850 nettowinst per maand. Genoeg om onze vaste lasten te dekken.

Het moment van financiële vrijheid

Bij het bereiken van financiële vrijheid deden mijn gezin en ik niks anders dan voorheen. Behalve het speciale moment vieren met champagne en een dikke sigaar. Ik bleef gewoon doorwerken en was al druk bezig om de volgende doelstelling te bepalen (€ 2500 nettowinst boven het financiële vrijheid niveau).

Mijn vriendin, inmiddels verloofde, zorgde thuis voor onze zoon. Mijn verloofde en ik praten erg veel over het leven en zo kwam ook ter sprake om te emigreren naar het buitenland. Niet alleen voor het heerlijke weer, maar ook om alle corona maatregelen te ontsnappen en in vrijheid te kunnen leven.

Dit gesprek leidde tot een interessant avontuur en zo kochten we enkele maanden later 2,6 hectare grond in Castelo Branco, Portugal. Op Koningsdag (27 april 2021) vertrokken we naar Portugal om daar iets moois op te bouwen.

Het verhaal zou daar romantisch kunnen eindigen met ‘ze leefden nog lang en gelukkig’, maar helaas liep het leven anders. Ik bleek een gigantische pollenallergie te hebben waardoor grasmaaien op ons land alleen mogelijk was met een gasmasker.

Ik had veel last en slapeloze nachten ervan. Alles geprobeerd, niets hielp. 1,5 maand later vertrokken we weer terug naar Nederland en hadden gelukkig nog geen goed bod op ons huis gekregen waardoor we ons huis uit de verkoop konden halen (kosten: € 2500).

Het avontuur kostte me +/- € 40.000. Wij zien het als een dure vakantie 😉

En toen besloot ik het roer om te gooien

Toen we terugkwamen uit Portugal had ik een belangrijke les geleerd: je weet nooit wat het leven brengt en daardoor wilde ik meer tijd doorbrengen met mijn gezin. Door de financiële vrijheid hadden we de tijd, vrijheid en geld om dit te doen en ik besloot het per direct in te voeren.

Vanaf juli 2021 besloot ik om niet meer 50-60 uur per week te werken en koos voor een nieuw ritme. Het nieuwe ritme is eenvoudig: Elke werkdag start om 09:00 en eindigt om 12:00. De 3 uur zou ik werken op kantoor (aan huis). Door dit ritme zou ik ‘s middags leuke dingen met mijn gezin kunnen doen.

Eerlijk is eerlijk, de eerste 2-3 weken voelde oncomfortabel. Het voelde alsof ik en de ondernemer in me drastisch aan het veranderen waren. Ik ging van zakelijke kledij naar comfortabele kleding. Ik werd passiever als ondernemer en had het gevoel dat ik ‘geld en kansen liet liggen en niet mijn volledige potentie benutte’. En om eerlijk te zijn is dat ook zo.

Soms stel ik mezelf de vraag “mis je het niet om je zakelijke potentie te benutten?’ en direct daarna flitsen alle mooie momenten die ik het afgelopen jaar met mijn gezin heb doorgemaakt door mijn hoofd en dan krijg ik een big smile op mijn gezicht. 

Ik heb de overtuiging dat geld een middel is, niet het doel. Mijn doel is om vrijheid, liefde en geluk te ervaren. Meer werken of een groter bedrijf bouwen draagt daar, voor mijn leven, niet aan bij.

In het boek “The Psychology of Money’ staat er een mooie alinea over:

Enough is not too little
“The idea of having ‘enough’ might look like conservatism, leaving opportunity and potential on the table. I don’t think that’s right. “Enough” is realizing that the opposite – an insatiable appetite for more – will push you to the point of regret.

The only way to know how much food you can eat is to eat until you’re sick. Few try this because vomiting hurts more than any meal is good. For some reason the same logic doesn’t translate to business and investing, and many will only stop reaching for more when they break and are forced to.

Mensen die een burn-out hebben ervaren begrijpen deze woorden als geen ander.

Mijn conclusie

Mijn grootste verandering na het bereiken van financiële vrijheid is dus veel minder werken zodat ik meer tijd kan doorbrengen met mijn gezin.

Minder werken heeft me ontzettend veranderd. Niet beter of slechter, maar anders. Ik ben een andere Bob geworden die past bij deze fase van mijn leven. Waar ik vroeger trots was op mijn ondernemerschap ben ik nu trots op de rol die ik vervul binnen mijn gezin.

Om duidelijkheid te brengen: Er is niks mis met hard werken. Sterker nog, ik moedig het aan. Ik zou enkel willen meegeven: Werk alleen hard voor jezelf, je toekomst en de mensen waar je van houdt. 

2 Comments

 • Pieter
  Posted 17 augustus 2022 11:13 0Likes

  goh wat een mooi verhaal! Erg gaaf om te lezen welke stappen je hebt genomen, de quote uit het boek van Housel is ook geweldig, ik heb het zelf nog niet gelezen maar wel een paar podcasts met hem beluisterd, super.

  Ik heb toevallig ook door een herfinanciering waarbij ik een groter deel aflossingsvrij heb genomen, FIRE bereikt, dus ook dat deel sprak me aan. Mooi om te lezen hoe je kunt leven van de netto huuninkomsten, goed gedaan hoor.
  (Nu maar hopen dat de Box 3 wijzigingen na 2025 niet te pijnlijk gaan worden voor ons als vastgoedbezitters…)

  Hartelijke groet,

  Pieter Hoogland
  Leiden

  • bobvekemans
   Posted 17 augustus 2022 13:18 0Likes

   Bedankt voor je mooie reactie, Pieter! Ook prachtig om te horen dat je ook FIRE hebt bereikt, gefeliciteerd! Hoe voelt FIRE voor jou?

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.