Wat is de ratrace?

Een ratrace is een abstract begrip dat aangeeft dat iemand bezig is met een reeks eindeloze of nutteloze handelingen die geen uitzicht bieden op resultaat. Het roept een beeld op van de vergeefse pogingen van een rat die probeert te ontsnappen terwijl deze schijnbaar doelloos in een tredmolen loopt.

De Ratrace afbeelding

Mijn Ratrace

Enkele jaren geleden was ik een rat 🙂 Elke maand weer keek ik erg uit naar mijn salaris omdat het geld op mijn betaalrekening al bijna op was. Ook al was ik eigen baas en gaf ik mezelf salaris, toch keek ik elke maand erg uit naar de 21e van de maand. De dag dat het salaris werd gestort.

Ik gaf al mijn geld uit. Als ik € 1000,- op de rekening had, dan ging ik zoeken wat ik voor € 1000,- kon aanschaffen. Het ging op aan de nieuwste iPhone, nieuw klokkie om de pols, prachtige maatwerk jasjes en overhemden met mijn naam erin, you name it.

Ik investeerde € 0,-. Sterker nog, ik wist helemaal niets van investeren. Ik dacht dat dit het leven gewoon was, want iedereen om me heen deed precies hetzelfde.

WAKE-UP CALL!

Op een dag zat ik met mijn boekhouder in mijn prachtige nieuwe kantoorpand. Hij complimenteerde me met mijn prachtige pand (gehuurd) en gaf aan dat ik een erg goed jaar had gedraaid, chapeau Bob! Daarna vertelde hij me dat er nog € 21.000 belasting betaald moest worden en toen zag ik mijn spaarpot verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Gefrustreerd als ik was vervloekte ik de belastingdienst en vroeg me serieus af waarom ik zo veel werkte als ik toch niets overhield. Tijd om het roer om te gooien.

Ontsnappen uit de ratrace!

Ik wist dat ik hulp nodig had om uit de ratrace te ontsnappen en besloot boeken te gaan lezen over persoonlijke financiën. Boeken zoals: Je financiën goed geregeld voor Dummies, Rijke pa, Arme pa (hier het boekverslag) en Money van Tony Robbins.

Daaruit ontdekte ik de eerste stappen om verstandiger met mijn geld om te gaan. Ik leerde wat investeren is, wat passieve inkomsten, assets en liabilites zijn. Mijn ogen waren geopend en vanaf dat moment ging ik compleet anders leven. Ik had een nieuwe missie!

 

Nieuwe missie!

Ik volgde alle adviezen op die de experts in de boeken aangaven en ze werkten! Ik kreeg grip op mijn uitgaven, zette de eerste stappen met investeren, leerde gedisciplineerd omgaan met mijn geld en formuleerde mijn nieuwe missie: passieve inkomsten opbouwen om mijn levenskosten volledig te dekken. Hiermee zou ik financiële vrijheid creëren en nooit meer moeten werken. Als jij je herkent in dit artikel, dan heb ik goed nieuws. De komende weken publiceer ik artikelen om net als ik de ratrace te ontsnappen. Heb je je nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief, doe dat dan en ik houd je op de hoogte.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.