Een bekende uitspraak van Robert Kiyosaki (auteur van Rijke pa, Arme pa) is: 

Quote Robert Kiyosaki

Mijn interpretatie: zorg dat je je schaapjes op het droge hebt (lees: financiële vrijheid: passief inkomen groter dan je levenskosten) en geef dan pas geld uit aan luxe.

Belangrijk om te zeggen

Dit artikel gaat over materialistische luxe. Geweldig, maar de ultieme luxe is natuurlijk tijd.
Tijd is immers beperkt en geld wordt elke dag bijgedrukt. Juist door dat besef willen veel mensen financiële vrijheid bereiken.

Hierdoor heb je de tijd om je leven in te richten zoals jij dat wilt, met wie je dat wilt zonder afhankelijk te zijn. Dat is echte luxe.
Dat gezegd hebbende, terug naar het topic.

Wanneer is het tijd voor luxe?

Belangrijke vraag, vind je niet? Ik ben het met Robert Kiyosaki eens dat luxe niet op de eerste plaats moet komen, mits je vermogend wilt worden. Waarom?

Stel je koopt een huis van € 1.000.000. Helemaal trots en gelukkig zit je in je mansion, geweldig! De dagelijks realiteit is wel dat de hypotheek een flinke maandlast met zich meeneemt. Dat zet je spaarvermogen onder druk.

Voorbeeldje:
Piet heeft een inkomen van € 4000 en woont in een huis van € 300.000. De hypotheek is ook € 300.000. De maandlast op zijn huis is € 1200 per maand.
Na zijn levenskosten heeft hij elke maand € 1300,- over om te sparen.

Jan heeft ook een inkomen van € 4000 per maand en woont in een huis van € 600.000. De hypotheek is ook € 600.000. De maandlast van zijn huis is € 2400 per maand. Na zijn levenskosten heeft hij elke maand € 100,- over om te sparen.

De weg naar financiële vrijheid is een stuk korter voor Piet. 
Sommige lezers zullen nu denken “Nou, is dat niet overdreven?”. Helemaal niet. Het is de realiteit.

Spiegelgedrag

We leven in een samenleving waarin we ons meten aan de buurman/vrienden/familie. Door kanalen zoals Instagram krijgen we de illusie dat anderen het luxer en fijner hebben. Ons primitieve instinct reageert daarop en gaat spiegelgedrag vertonen. We stellen ons dan vragen zoals: “Moet ik ook niet een nieuwe wagen kopen?”

Goed praten voor jezelf

Deze vragen worden beantwoordt door ons interne stemmetje:
“Tuurlijk! Je werkt er toch hard voor!”
“Als hij het kan betalen, dan jij ook”

Let op: het interne stemmetje is dé aangewezen persoon die jou het beste kan overtuigen. Wie immers kan jou beter overtuigen dan jijzelf  😉

Ratrace

Voordat je het weet heb je een nieuwe wagen onder je billen. De meeste kiezen dan voor leasen, want dat is goedkoper. (zucht) De maandlast groeit en je spaarvermogen krimpt.

Voordat je het weet zit je in de welbekende ratrace.

Even op een rijtje:
1. Bescheiden leven (optimaal spaarvermogen)
2. Investeren (uiteraard wel met financiële intelligentie)
3. Financiële vrijheid bereiken
4. Tijd voor luxe

TIJD VOOR LUXE!

Oktober 2020 heb ik financiële vrijheid bereikt en ben bezig met plan 2: Luxe leven. Dit betekent voor mij: investeren om mijn passieve inkomen te vergroten om hier vervolgens luxe van te kunnen aanschaffen.

Belangrijkste: financiële vrijheid moet intact blijven.
Doel: levenskwaliteit (en misschien geluk) vergroten.

Het luxe lijstje

Ik ben begonnen om een lijst te maken van alle dingen die ik graag zou willen:
– Dikke mansion
– Porsche Cayenne rijden
– Altijd goed verzorgd gekleed
– Gezonde voeding
– Elke week een massage
– 3x per week uit eten
– Rolex Submariner om de pols

Concreet luxe lijstje

Daarna ben ik gaan specificeren. Want ‘Dikke mansion’ en ‘Altijd goed verzorgd gekleed’ kan breed geïnterpreteerd worden en daardoor erg lastig te realiseren.

De vervolgstap is dus: per item uitschrijven hoe het eruit moet zien.

Money label

Nu ik precies weet hoe elk item eruit ziet kan ik er een prijskaartje aan vast plakken. Sommige luxe is een eenmalige aanschaf (bv een Rolex) terwijl anderen (bv een Porsche Cayenne rijden) een maandlast met zich meebrengen.

Time label

Nu ik weet hoeveel iets kost, kan ik er een tijd label aan vast plakken.
Tijdlabel?? Ja! Ik wil weten hoelang het duurt voordat ik mijn luxe item kan kopen/betalen.

Voorbeeld (eenmalige kostenpost): 
Een rolex submariner kost € 15.000. Mijn spaarvermogen is € 4000 per maand. Dat betekent dat ik € 15000 / € 4000 = 4 maanden (afgerond) de Rolex kan kopen.

Voorbeeld (terugkerende maandlast): 
3x per week uit eten kost € 960 per maand. Dat is € 11.520 per jaar.
Stel ik denk 6% rendement te genereren op investeringen, dan kan ik berekenen hoeveel geïnvesteerd vermogen ik nodig heb:

€ 11.520 / 6% (0,06 op de rekenmachine) = € 192.000 geïnvesteerd vermogen tegen 6% rendement. Als mijn spaarvermogen nogsteeds € 4000 per maand. Dan kost me dat: € 192.000 / € 4000 = 48 maanden (4 jaar).

Zo kun je voor elk item op je luxe lijst een tijd label maken.

Jouw eerste doel kiezen

Ik heb nu een lijst, die concreet vertelt wat ik wil en wat de prijs is. In geld en tijd. Ik kies ervoor om 1 doel te kiezen en daar 100% voor te gaan. Dat werkt in mijn ogen beter dan tegelijk sparen voor alle doelen. (betekent namelijk jaren afzien en dan in 1x alles kopen). Klinkt zwaar (is het ook).

Als je 1 doel tegelijk doet, dan wordt je inzet beloond door de aanschaf van dat luxe item. Dat versterkt je vertrouwen en daarmee je commitment om je volgende doel ook weer te behalen.

Zoals je ziet is het makkelijker dan je denkt. Daag jezelf eens uit en maak een luxe lijst.
Heel veel succes!

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.