Turbulente tijden, wat nu?

Het Coronavirus tast de wereldwijde economie hard aan. De beurzen kelderen met historische snelheden, landen gaan op slot, mensen blijven massaal thuis, werkgevers vragen werktijdverkorting aan en grote bedrijven krijgen klappen van -50%. Er heerst veel angst en onzekerheid en economen bevestigen die angst door voorspellingen te roepen dat de impact van het coronavirus groter zal zijn dan de kredietcrisis van 2007 – 2011.

In dit artikel deel ik hoe ik hiermee omga.

Bob, de conservatieve belegger.

Ik zie mezelf als een conservatieve belegger. Wat voor mij betekent dat ik niet altijd voor de hoogste en/of snelste winst ga, maar een veiliger pad kies waardoor mijn vermogensgroei, rendement en cashflow een grotere kans van slagen heeft.

Dat gezegd hebbende heb ik een plan. En dat plan bevat 3 scenario’s: droom, realistisch en horror. Elke scenario bevat mee- en tegenvallers om berekeningen te maken zodat ik op alles ben voorbereid. Denk hierbij aan:

Meevallers:
– Vastgoed aangeboden krijgen flink onder de marktprijs;
– Fiscale regelingen die in mijn voordeel vallen (lees: minder belasting betalen)
– Dividendaandelen die interim-dividend uitkeren (extra dividenduitbetaling aan aandeelhouders)

Tegenvallers:
– Box 3 hervorming 2022 (lees: meer belasting betalen)

– (tijdelijk) Arbeidsongeschikt raken
– Wanbetaler of Leegstand van vastgoed

De impact van het coronavirus is dusdanig dat mijn horrorscenario, en dat van vele anderen, werkelijkheid begint te worden..

Wat doe ik?

Ik heb in mijn horrorscenario rekening gehouden met een soortgelijke crisis als in 2007 (kredietcrisis, ook wel bankencrisis genoemd).

In tijden zoals deze doorloop ik enkele stappen, waar ook jij hopelijk iets aan hebt:

1. Ik breng al mijn inkomsten in kaart

Op dit moment zijn mijn inkomstenbronnen: mijn bedrijven (actief inkomen), mijn verhuurde vastgoed (passief inkomen) en mijn dividendportefeuille (passief inkomen).

Per inkomstenbron noteer ik wat de kwetsbaarheid per inkomstenbron is, zowel op korte als lange termijn. Hierdoor kan ik rekening houden met tegenvallers en me daar tijdig op voorbereiden.

Voorbeeld: Een van mijn bedrijven is het geven van trainingen aan toekomstige vastgoedbeleggers. Door de huidige situatie moet ik de training van maart verplaatsen waardoor mijn inkomen daar een tik krijgt. Dit betekent op korte termijn een vermindering van inkomsten. Op lange termijn voorzie ik geen problemen en kan ik hopelijk weer mijn passie uitoefenen.

2. Uitgaven

Na de inkomsten breng ik al mijn huidige uitgaven in kaart. Dit doe ik door mijn rekeningafschriften van de afgelopen 3 maanden in kaart te brengen. Ja, dit is een klus, maar het inzicht is gigantisch en helpt me om mijn kosten realistisch in kaart te brengen.

Vervolgens pas ik EVA toe:
Elimineren (kan ik deze uitgaven snijden?)
Vervangen (als ik niet kan of wil elimineren, kan ik het vervangen door iets anders, wat goedkoper is?)
Accepteren (Als ik niet kan snijden en/of vervangen, dan moet ik de kosten accepteren en doorgaan naar de volgende uitgaven).

3. Financiële buffer

Door mijn inkomsten en uitgaven nu actueel in kaart te hebben kijk ik naar mijn huidige buffer. Deze buffer is voor iedereen anders. Ik hanteer een buffer van 3 maanden. (3x mijn volledige maanduitgaven). Experts raden vaak minimaal 6 maanden aan, echter doordat ik meerdere inkomstenbronnen heb en elke maand veel ruimte heb om te sparen/investeren, is 3 maanden voor mij meer dan genoeg.

Als mijn financiële buffer onvoldoende is, dan vul ik die aan. Mijn buffer is geld dat ik direct beschikbaar heb op mijn rekening.

Door bovenstaande 3 stappen te volgen heb ik nu mijn situatie helder in kaart. Het is tijd om een (strijd)plan te maken. Kortom: wat ga ik de komende periode doen..

Volgende week deel ik de volgende stap.
Hieronder alvast het tipje van de sluier..

Warren Buffet Quote

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.