Waarom dit boek?

Ik lees veel boeken en als het de moeite waard is, dan schrijf ik er over. In dit geval sprak The Snowball Effect van Timothy McIntosh me erg aan omdat het gaat over de prestaties van dividendaandelen in langdurige bear markets. En aangezien we door de impact van het coronavirus ons in een bear market begeven, leek me dit goed om te delen!

Wat is een bear market?

We spreken van een bear market als de beurs een flinke daling ondergaat. En niet zomaar een, maar een daling van minimaal 20% vanaf het hoogste punt. In maart stond de daling al op 34% waardoor we kunnen spreken van een bear market. Een bear market is niet ongewoon en hoort bij beleggen, want sinds 1929 zijn er 15 bear markets geweest.

Een bear market kan meerdere jaren duren waarin er een neergaande markt heerst of een markt die horizontaal beweegt, hierdoor is koerswinst realiseren lastig.

De geschiedenis

De auteur, Timothy McIntosh, beschrijft in zijn boek diverse periodes uit het verleden waarin we een bear market ervaren hebben, startend vanaf 1906. Hij gaat dieper in op de bear market:
– 1906 t/m 1924 (markt daalde 48% en herstel duurde 220 maanden)
– 1929 t/m  1954 (markt daalde 90% en herstel duurde 302 maanden)
– 1966 t/m 1982 (markt daalde 45% en herstel duurde 200 maanden)
– 2000 t/m 2011 (markt daalde 54% en herstel duurde 141 maanden)

Geld verdienen in een bear market

Hierboven gaf ik aan dat koerswinst realiseren in een bear market erg lastig is, maar toch is het mogelijk om geld te verdienen tijdens dalende of horizontale koersbewegingen. Dit komt omdat er veel bedrijven zijn die dividend uitbetalen. Timothy McIntosh omschrijft in zijn boek dat dit een gigantisch voordeel van dividendaandelen is t.o.v. aandelen die geen dividend uitkeren. Persoonlijk is dat ook een van de redenen waarom ik in dividendaandelen investeer.

In zijn boek onderschrijft hij de voordelen van Amerikaanse dividendaandelen. Amerikaanse bedrijven hebben namelijk de gewoonte om per kwartaal dividend uit te keren t.o.v. niet Amerikaanse bedrijven die vaak halfjaarlijks en soms zelfs 1x per jaar dividend uitkeren. (dat geldt ook voor veel Nederlandse bedrijven).

Ook wordt onderbouwd dat dividendaandelen gemiddeld 19% minder dalen t.o.v. aandelen die geen dividend uitkeren. De reden? Beleggers houden graag dividendaandelen in hun portefeuille omdat die geld genereren.

Het sneeuwbal effect

De auteur noemde het boek “The Snowball Effect” omdat de dividenduitbetalingen ervoor zorgen dat je geen aandelen hoeft te verkopen tijdens een bear market en sterker nog, met het herinvesteren van het dividend kun je meer aandelen kopen met een hogere yield waardoor je dividenduitbetalingen elk kwartaal groeien en groeien totdat het een onstopbare sneeuwbal is 😉

Goede dividendaandelen screenen

De auteur geeft kort aan waar je op moet letten bij het kopen van dividendaandelen en ik vind dat hij dit té oppervlakkig behandelt. De criteria waar hij op selecteert zijn:
– Dividend Yield (rendement)
– Dividend Growth (groei van de yield per jaar)
– P/E ratio (Price to Earningsratio: Een methode om onder of overgewaardeerde aandelen te spotten
– Financial data (wordt niet goed inhoudelijk op ingegaan)
– Beta (dit is de volatiliteit/koersschommeling van het aandeel)

Zelf screen ik mijn dividendaandelen op tientallen factoren. Dat kost erg veel tijd, maar hierdoor verminderd het risico gigantisch, durf ik dividendaandelen jaren in bezit te houden en kan ik ontzettend goed slapen, ook in een stevige bear market.

De small-cap mythe

Er zijn verschillende mythes waaronder dat small-cap (kleine) bedrijven beter presteren dan large-cap (grote) bedrijven. Hij onderbouwt met onderzoek waarom dit onjuist is en waarom large-cap een betere investering zijn.

De Covered call strategie

Erg interessant om te lezen was de Covered call strategie. Dit is het gebruiken van opties om je dividendportefeuille te beschermen tegen een flinke daling. Zie het als een verzekering. Ik heb al lang op mijn to-do lijst staan dat ik me hierin wil verdiepen en heb daarom het volgende boek gelijk gekocht. Het is complexe materie en bij verkeerd toepassen kun je veel geld verliezen, maar bij het juist toepassen kun je veel geld verdienen én je portefeuille strategisch beschermen.

Conclusie

Het boek is leerzaam en geeft een goed beeld naar het verleden en wat we daarvan kunnen leren. Dat dividendaandelen veel voordelen hebben wordt wederom bevestigd. Het boek biedt weinig praktische handvaten maar wel mooie inzichten en diverse strategieën. Een aanrader voor de dividendbelegger die verdieping zoekt.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.