Doelen realiseren kan (blijkbaar) niet iedereen!

Ontzettend veel mensen hebben doelen. Soms heel concreet en soms nog lekker vaag. Maar doelen zijn er.                Tot mijn verbazing zie ik heel vaak dat deze doelen niet bereikt worden én nog vreemder; het lijkt alsof ze geen actie ondernemen om hun doel te behalen. Vreemd? Volgens mij niet! 

Hieronder 4 redenen waarom niet iedereen zijn doel haalt en hoe je het tackelt!

4 REDENEN WAAROM NIET IEDEREEN ZIJN DOEL BEHAALD:

Je hebt vast wel gehoord om je doelstelling SMART te maken:
S = Specifiek
M = Meetbaar
A = Acceptabel
R = Realistisch
T = Tijdgebonden

Blijkbaar vinden vele dit lastig omdat het doel niet of niet volledig wordt behaald. Als je je doel niet concreet maakt, dan is het onmogelijk om je doel te realiseren. Als je aangeeft ‘ik wil investeren in vastgoed’, maar het nooit concreet maakt, dan blijft het een wens i.p.v. een doel.

Hoe concreter jij je doel hebt, hoe groter de kans is dat je het realiseert.
Voorbeeldje: “Ik wil investeren in vastgoed. Ik richt me hierbij op een 2-kamer appartement in Breda. Het appartement wil ik aankopen voor max. € 160.000 k.k. De hypotheek wil ik financieren en daarvoor wil ik 20% zelf inleggen (€ 32.000). Het spaarbedrag (€ 32.000) wil ik gerealiseerd hebben op 12 april 2020.”

Je ziet dat bovenstaande doelomschrijving al bijna een concreet plan is.
Jouw brein wordt met zo’n concrete omschrijving geprikkeld en gestimuleerd om het te realiseren.

Een doel ‘voelt’ vaak groot en onrealiseerbaar aan. Dit demotiveert waardoor veel mensen niet weten wat ze moeten doen. Als je niet weet wat je moet doen, dan is het eenvoudig om het uit te stellen: “Ach, dat doe ik nog wel eens….”

Een belangrijke stap is het maken van een plan. In bovenstaande stap heb je jouw doel concreter gemaakt. We weten nu wat we moeten sparen (€ 32.000) en wanneer we dit gerealiseerd willen hebben (12 april 2020). Op dit moment is het 29 juli 2019, dat betekent dat we 8,5 maand hebben. Een goed plan is een lijst met taken, zodat je stapje voor stapje dichterbij komt:

PLAN:
AUGUSTUS 2019:
√ – € 3764,- sparen
√ – 1 boek over vastgoed lezen
√ – 3 appartementen op Funda bekijken in Breda

SEPTEMBER 2019:
O –  € 3764,- sparen
√ –  Iemand vinden die al investeert in vastgoed en vragen naar zijn ervaring
O –  3 appartementen bezichtigen (om ervaring op te doen)

OKTOBER 2019:
O –  € 3764,- sparen
O –  Ontdekken wat normale huurprijzen zijn voor soortgelijke appartement
O –  Uitzoeken in welke wijken je zou willen kopen en welke absoluut niet

Hierboven zijn 3 maanden uitgewerkt. Elke maand heb je een paar actiepunten. Elk vinkje zorgt ervoor dat jij dichter bij je doel komt. Onderschat de kracht van zelfeducatie hierin niet. Hoe meer jij leest, erover praat en erover nadenkt: hoe betere vragen jij gaat stellen, hoe sneller je slimmer wordt en des te meer vertrouwen je krijgt dat jij je doel kunt realiseren.

Om een doel te realiseren is afwachten zelden de oplossing. Je moet in actie komen! Bovenstaand heb je een lijstje met to-do’s die je elke maand gaat doen om je doel te realiseren.
Ga ervoor, massieve actie!
In het begin is je motivatie groot, dus pak die stier bij de horens en ga ervoor!

Hou rekening met tegenslagen.
Dit kan bijvoorbeeld een financiële tegenvaller zijn waardoor je een maand niet je doel haalt, treur niet, ook dit hoort erbij.

Waarschuwing: Wat je ook doet: je plan niet meer bekijken betekent dat je er niet meer in gelooft, voorkom dat!
Update je plan en ga verder waar je gebleven was.

Ik ben erg visueel en vind het heerlijk om mijn doel visueel uit te werken.
Hieronder een voorbeeld van mijn iPhone achtergrond. Hiermee zie ik elke keer dat ik op mijn telefoon kijk (en dat is vaak) mijn doelstelling en hoe ver ik ben.

Visualiseer je vastgoed doel

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.