Mijn ervaring met Dummies boeken

Ik ben gek op dummies boeken. Ik heb 6 Dummies boeken op financieel gebied met veel plezier gelezen: Hypotheken voor Dummies, Een huis kopen voor Dummies, Je financien goed geregeld voor Dummies, Beleggen voor dummies, Index investing voor Dummies en Investing in ETFs voor Dummies. De boeken hebben een belangrijk uitgangspunt: jou uitleggen hoe een onderwerp in elkaar steekt op een laagdrempelige en heldere manier.

Hoe het begon..

Toen ik een huis wilde kopen ben ik het internet gaan afstruinen wat er allemaal bij komt kijken. Overal vond ik losse flodders en moest het allemaal maar aan elkaar knopen. Dat viel niet mee! Toen ik het boek: Hypotheken voor Dummies zag staan in de boekenwinkel voelde ik me eventjes ‘te goed’ om een Dummies boek te kopen.

Nadat ik mijn ego aan de kant had gezet heb ik het boek gekocht en ben er dezelfde avond aan begonnen. Tot mijn verbazing leest het zo lekker weg omdat het zo is geschreven dat iedereen het begrijpt. Ondanks dat het voor iedereen is krijg je ook gevorderde onderwerpen mee:

– Wat is risico-opslag;
– Wat is een execution-only hypotheek;
– Wat voor rol heeft een VvE-vereniging bij een appartementencomplex;
– Hoe werkt hypotheekrenteaftrek en wanneer geldt het wel en wanneer niet?
– Hoe werkt het Nederlandse belastingstelsel;
– Wat is het verschil tussen een lineaire en annuïtaire hypotheek;

Wat doe ik met elk boek wat ik lees?

1.  Ik koop elk boek als paperback. 
Ik ben 31 jaar, maar ouderwets als het gaat om lezen. Ik heb het liefst het boek in mijn hand zodat elke pagina die ik heb gelezen voelt als een ‘voltooid-momentje’. Dit stimuleert ook dat ik verder blijf lezen als het even minder interessant is.

2.  Markeer wijsheden
Elk interessant onderdeel in een boek markeer ik met een grote markeerstift. Dat kunnen woorden, vaktermen die ik nog niet ken, volledige alinea’s die inspireren of quotes zijn.

3.  Datumstempel 
Na het lezen van het boek schrijf ik de datum wanneer ik het heb uitgelezen op de eerste bladzijde van het boek.

4.  Samenvatting schrijven 
Ik schrijf een samenvatting (je leest het goed, ik typ het niet) en plak deze blaadjes op de eerste pagina’s van het boek. Hierdoor kan ik het boek eenvoudig pakken. Mijn samenvatting lezen en de ‘wijze lessen’ snel opdoen zonder het boek weer door te moeten spitten.

5.  Waarom ik geen boeken uitleen 
Ik leen nooit mijn boeken uit. Allereerst omdat ik hele persoonlijke notities in het boek maak en daarnaast omdat ik bang ben dat ik het boek vergeet en niet terugkrijg of erom moet blijven vragen. Als mensen een boek willen lenen, dan stuur ik de link waar ze het kunnen kopen. Daarmee test ik gelijk hoe committed ze zijn en of ze het echt willen leren.

Nieuwsgierig naar een Dummies boek? Ze zijn overal te krijgen, zie hieronder:

– Hypotheken voor Dummies
Een huis kopen voor Dummies
Je financiën goed geregeld voor Dummies
Beleggen voor Dummies
Index Investing voor Dummies

Veel leesplezier!

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.