Wat is House Hacking?

House hacking betekent dat je een appartement of woning koopt, zelf bewoont en deels verhuurd. Door initiatieven zoals Airbnb wordt het steeds eenvoudiger om een kamer of verdieping te verhuren. Hieronder de voordelen van House Hacking.

 

Voordelen van House Hacking

#1: Huurinkomsten genereren & goedkoper wonen
Door het verhuren van een gedeelte van je woning ontvang je huurinkomsten. Daarmee druk jij de woonlasten en kun je een stuk voordeliger leven. Hiermee zou zelfs de volledige hypotheek door de huurder betaalt kunnen worden, zodat jij gratis woont

#2: Behoud van hypotheekaftrek
In Nederland krijg je hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente die jij betaalt krijg jij gedeeltelijk terug van de overheid. In 2019 krijg je maximaal 49% van de rente terug.

De hypotheekrenteaftrek krijg je alleen als het om je eigen woning gaat, die je zelf bewoont. Dit geldt dus niet als jij een beleggingsappartement koopt en er zelf niet woont. Door House Hacking toe te passen blijf je de hypotheekrenteaftrek behouden waardoor je een extra voordeel t.o.v. beleggingspanden geniet.

#3: Ontdek hoe het is om huisbaas te zijn
Door het toepassen van House hacking word je automatisch huisbaas. Dit betekent dat je klaar staat voor jouw huurder, huurpenningen collecteert, de woning onderhoud en de rekeningen betaalt. Dit is een uitgelezen kans om te ontdekken of het wat voor jou is.

#4: Minder eigen geld nodig
Bij het kopen van een eigen woning heb je te maken met de k.k. (Kosten Koper). Dit betekent overdrachtbelasting, notariskosten en bank advieskosten. Als het gaat om je eigen woning is de overdrachtbelasting 2% van de koopprijs. (Voorbeeld: een appartement kost € 150.000, dan heb je € 3000 eigen geld nodig. Daarnaast komt er nog € 1500 notariskosten en € 1500 euro bank advieskosten bij. In totaal heb je € 6000,- nodig.

Bij een beleggingsappartement is het gebruikelijk dat je minimaal 20% eigen middelen meeneemt. Zou je bovenstaande appartement kopen als belegging, dan zou je € 30.000 eigen geld mee moeten nemen. Een heel verschil!

#5: Lagere rente
Doordat het gaat om jouw eigen woning is de rente een stuk aantrekkelijker. Mijn eigen woonhuis is gefinancierd met een rente van 2,1%, terwijl mijn beleggingsappartementen een rente van 3,3% hebben. Kortom: doordat het gaat om je eigen woning bespaar je hier per maand behoorlijk op. (Op een appartement van
€ 150.000 is dat een verschil van € 95,- bruto per maand)

#6: Hypotheek versneld aflossen
Door de huurinkomsten kun je ervoor kiezen om je hypotheek sneller af te lossen. Veel banken werken met een risico-opslag. In een notendop betekent dit dat hoe meer je aflost, hoe minder de bank risico loopt en ze daardoor de hypotheekrente verlagen voor je. Door af te lossen wordt je risico-opslag lager waardoor je minder hypotheek betaalt, waardoor je meer geld overhoudt.

#7: Hypotheek versneld aflossen
Banken hebben jouw woning gefinancierd omdat je er zelf in bent gaan wonen. Dat is voor hun veel minder risico dan een belegger die het verhuurt. Dit betekent dat jij jouw woning niet zomaar mag verhuren, daar heb je de toestemming van de bank voor nodig.

Veel banken hebben het beleid dat als je 22,5% hebt afgelost van je hypotheek, je het mag verhuren. Dit komt omdat er dan al zoveel is afgelost, dat het steeds minder risico wordt voor hun. Vraag dit na bij de bank die je woning financiert. Maak daar geen geheimzinnig gesprek van. De bank vindt het juist fijn dat je aflost en hier transparant over bent.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.