Financiële vrijheid voor ondernemers

Als je financiële vrijheid wilt realiseren, dan is het aan jou de taak om je passieve inkomsten groter te maken dan je levenskosten. Als dat is gelukt en je hoeft niet meer werken voor geld, dan heb je financiële vrijheid bereikt.

Echter, ondernemers hebben de luxe om diverse kosten op de zaak te zetten. En om echte financiële vrijheid te behalen, dien je ook die kosten mee te nemen in je privé levenskostenberekening. In dit artikel behandel ik een van de grootste ‘vergeten’ uitgave: de auto.

Heb je nog geen levenskostenberekening gemaakt, download hem hier gratis. 

De luxe van de auto op de zaak

Veel ondernemers kopen een auto zakelijk. Een fijne luxe als ondernemer wat je behoorlijk wat euro’s bespaard bij aanschaf én je kan de kosten zakelijk aftrekken. Denk hierbij aan verzekering, brandstof, onderhoud en reparatie, afschrijving, parkeren en motorrijtuigenbelasting.

Maar…
Rij je de auto ook privé en is dat meer dan 500 km per jaar, dan krijg je te maken met bijtelling.
Belangrijk om te weten: de belastingdienst kijkt naar de cataloguswaarde van de auto, niet naar de dagwaarde. Dat betekent dat ondanks dat jij als ondernemer al jaren dezelfde auto hebt en slechts 1000 km per jaar rijdt, dan betaal je alsnog de volle mep aan bijtelling. Voor de meeste auto’s is dit 22% van de cataloguswaarde!

Op dit moment ligt de gemiddelde cataloguswaarde op € 35.000. De bijtelling bedraagt hierover € 7700,- bijtelling per jaar (€ 35.000 x 22%). Deze bijtelling wordt opgeteld bij je belastbaar inkomen (box 1), waardoor deze auto je al snel € 300,- netto per maand kost en dan rijd je slechts een gemiddelde auto. Laat staan als je graag in luxe-edities rijdt…

Auto naar privé

Na enige tijd is het al interessant om de auto van de zaak te verkopen aan jou als privépersoon. Hierdoor betaal je geen bijtelling meer, wat je veel euro’s bespaard per jaar. Daarnaast mag je zakelijke kilometers declareren aan je zaak à € 0,19 per kilometer.

Het nadeel is echter dat je niet meer de onkosten op de zaak kan declareren, maar dat verdient zichzelf snel terug. Klinkt dit interessant? Bespreek en bereken het dan met je financieel planner of accountant.

Eerlijke levenskostenberekening

Is je doel, als ondernemer, financiële vrijheid? Kortom: leven van passief inkomen en niet afhankelijk zijn van aftrekposten en inkomen uit je bedrijf. Dan dien je in je levenskostenberekening de autokosten mee te nemen alsof je hem privé zou rijden. Op die manier krijg je een eerlijke levenskostenberekening en weet je precies hoeveel passief inkomen je moet genereren om alles te dekken, ook de auto.

Geldlekken en zakelijke uitgaven

Naast de auto zijn er wellicht nog andere uitgaven die je nu op de zaak hebt staan, denk hierbij o.a. aan je telefoon(abonnement). De beste manier om te ontdekken welke zakelijke uitgaven je op dit moment hebt is door het bestuderen van je geldlekken. Bekijk hier het artikel. 

In deel 1 van de online training leer je om jouw persoonlijke financiële situatie in kaart te brengen. Zonder dat is financiële vrijheid niet meetbaar.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.