Hervorming Box 3 belasting

Wellicht heb je meegekregen dat er een voorstel door staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer is geschreven. Dit voorstel gaat over de hervorming van de box 3 belasting en betekent o.a. een stijging aan belasting voor vastgoedbeleggers.

Hervorming box 3 voorstel

Mocht je het niet hebben gelezen, lees het op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/09/06/135-miljoen-spaarders-betalen-door-nieuw-voorstel-straks-geen-belasting-meer-in-box-3

Wat als…

Als dit wetsvoorstel erdoor komt, dan wordt de wereld van vele vastgoedbeleggers op zijn kop gezet. De belastingdruk van box 3 wordt in 2022 dan aanzienlijk hoger waardoor rendement onder druk komt te staan. Dit zal gevolgen hebben voor vastgoedbeleggers en vele zullen ervoor kiezen om hun panden af te stoten.

Verandering creëert kansen

Toen ik de brief van de Staatssecretaris van Financiën las interpreteerde ik het als ‘Meer belasting betalen’.
En hoe vervelend dat ook is, het biedt prachtige kansen voor de moderne en strategische vastgoedbelegger.

Welke kansen zie ik ontstaan:

Minder concurrentie
Er zijn veel vastgoedbeleggers die eerder risico dan kansen zien in dit soort situaties. Geweldig, want hierdoor onderscheiden de mannen zich van de jongens. De vastgoedbeleggers die risico zien bij veranderende wetgeving en fiscale regelgeving zullen hierdoor inactiever worden of hun panden verkopen om hun opbrengsten te verzilveren. Dit betekent minder vastgoedbeleggers waardoor er minder concurrentie ontstaat.

Meer aanbod & goedkoper vastgoed aankopen
De vastgoedbeleggers die uit angst voor de hervorming hun panden gaan afstoten zullen niet de hoofdprijs kunnen vragen omdat er een overschot aan panden op de markt zal komen. Hierdoor raken we uit de overspannen huizenmarkt en zal er een kopersmarkt ontstaan i.p.v. een verkopersmarkt. Het aanbod zal hierdoor stijgen en daarmee dalen de prijzen. Kortom: het moment om aan te kopen.

Rust in de tent
Al jaren worstelt de overheid dat starters niet aan woningen kunnen komen. Een van de redenen is omdat vastgoedbeleggers sneller en vermogender dan de starter zijn en de krenten uit de pap vissen. Dit is een doorn in het oog van de overheid en zoekt hiervoor al jaren naar een oplossing. Door de hervorming zal er meer aanbod op de markt komen en minder concurrentie voor de starter. Hierdoor krijgen starters een betere kans. Dit zorgt voor rust in de tent.

Conclusie

Of de hervorming echt doorgevoerd zal worden, dat moeten we maar afwachten. De bovenstaande voordelen en kansen zullen hoe dan ook ontstaan uit angst voor het onbekende. In de 3-daagse training Leer Beleggen in Vastgoed zal ik aandacht besteden aan dit hervormingsvoorstel zodat (nieuwe) vastgoedbeleggers doordacht en strategisch kunnen inspelen op veranderingen en juist handelen vanuit kracht in plaats van angst.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.