Investeren in recreatiewoningen

Investeren in recreatiewoningen is een bijzonder terrein. Geregeld krijg ik de vraag of recreatiewoningen interessant zijn om in te investeren en het antwoord is van veel factoren afhankelijk. Dit artikel gaat je 4 inzichten geven om je financiële intelligentie te verbeteren.

De rente op een recreatiewoning

Als je een eigen woning koopt, dan heb je een lagere rente dan bij een beleggingspand. Op een beleggingspand zit immers een verhuurhypotheek waar een risico-opslag in verwerkt is. (Een risico-opslag is een hogere rente om het risico van de geldverstrekker te compenseren omdat er een huurder in zit).

De huidige verhuurhypotheek ligt momenteel tussen de 2% en 4%. De huidige woninghypotheek ligt momenteel tussen de 1 en 2%.

Als je dus een beleggingspand koopt, dan hou je daardoor rekening met een hogere rente. Echter, bij een recreatiewoning dat voldoet aan bepaalde voorwaarden kun je een lagere of zelfs geen risico-opslag krijgen! ING is daar het beste voorbeeld van. Als je een recreatiewoning koopt dat voldoet aan de ING voorwaarden, dan wordt er geen risico-opslag gerekend. Dat betekent dat je een recreatiewoning financiert met een rente van 1,14% (10 jaar vast – 75% LTV – volledig annuïteit)

Je leest het goed: een rente van 1,14% voor een recreatiewoning! Dit maakt het voor velen een stuk interessanter!

Hier enkele voorwaarden die ING hanteert:
– Maximale verstrekking 75% van de marktwaarde in verhuurde staat
– Er is sprake van traditionele bouw (baksteen of beton) – sinds juli 2021 is ook houten skeletbouw toegestaan
– Er is sprake van een registergoed met volwaardige fundering;
– Financiering heeft een maximale looptijd van 25 jaar
– Er geldt een verplichte annuïtaire of lineaire aflossing
– Er is sprake van eigen grond of directe erfpacht

Een chaletje voldoet dus niet, maar een volwaardig huis op een vakantiepark voor 10 personen vaak wel.

0% overdrachtsbelasting

Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting omhooggegaan van 2% naar 8%. Zie artikel. Hierdoor dien je meer eigen geld mee te nemen, maar daarover meer in dit artikel. Echter, een nieuwbouwwoning heeft geen overdrachtsbelasting. Dat geldt ook voor nieuwbouw recreatiewoning projecten. Dit kan een gamechanger zijn voor de strategische vastgoedbelegger.

Leencapaciteit verhogen doe je niet met recreatiewoningen

Als je een woning wilt kopen, voor eigen gebruik. Dan kijkt de bank naar je box 1 inkomen. Voorbeeld: je verdient € 42.000 bruto per jaar, dan kun je +/- € 200.000 lenen. In dit voorbeeld is € 200.000 je maximale leencapaciteit.

Er zijn verschillende banken die het toestaan om ook verhuurinkomsten mee te nemen om je leencapaciteit te verhogen. Echter ik ben nog geen bank tegengekomen die het toestaat om huurinkomsten uit recreatiewoningen mee te nemen om je leencapaciteit te verhogen. Dit is dus een nadeel van recreatiewoningen.

Voorbeeld: Stel je hebt 20 vakantiewoningen die allemaal perfect worden verhuurd, je verdient een mooie cashflow per maand, maar je salaris blijft ongewijzigd dan kun je nog steeds maar € 200.000 lenen. Iets om rekening mee te houden als je in de toekomst een huis wilt financieren.

Geen aflossingsvrije hypotheek

Op beleggingspanden wordt door cashflowbeleggers vaak gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dit drukt de maandlast van de hypotheek waarmee de winst per maand word verhoogd. De cashflowbelegger kiest hier vaak voor zodat hij meer geld per maand overhoudt om weer te investeren of om van te leven. Op recreatiewoningen worden geen aflossingsvrije hypotheken aangeboden. Dit is niet per se een nadeel, want je lost met een annuïtaire of lineaire hypotheek wel structureel af waardoor de recreatiewoning uiteindelijk volledig is afgelost.

Meer over investeren in recreatiewoningen

Er zijn nog veel meer aspecten waar een vastgoedbelegger in recreatiewoningen zich mee bezig moet houden. Denk hierbij aan BTW i.p.v. overdrachtsbelasting, BTW terugvorderen, eigen gebruik van de recreatiewoning, inventariskosten, beheerovereenkomst met het park en meer.

Wil jij investeren in recreatiewoningen of wil je het volledig spectrum van vastgoed beleggen onder de knie krijgen? Kom dan naar de eerstvolgende 3-daagse training Leer Beleggen in Vastgoed.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.