Overdrachtsbelasting naar 8%?

Volgens uitgelekte Prinsjesdagplannen gaat het kabinet de overdrachtsbelasting van 2% naar 8% verhogen. Deze verhoging geldt voor kopers die zelf niet de woning gaan bewonen. Deze maatregel raakt met name de vastgoedbelegger.

Rekenvoorbeeld

Bij het aankopen van een residentieel beleggingspand (een pand bestemd voor bewoning) van € 175.000 betaal je nu 2% overdrachtsbelasting. Dit komt neer op € 3500. Als de uitgelekte Prinsjesdagplannen kloppen, dan zal de overdrachtsbelasting voor ditzelfde pand stijgen naar € 14.000.

Deze gigantische verhoging zou betekenen dat vastgoedbeleggers bij aanvang meer eigen geld in moeten leggen én het rendement op korte termijn zien verdampen.

Vanwaar deze plannen?

Al geruime tijd worstelt het kabinet hoe de vastgoedbelegger aangepakt kan worden. Starters vissen nu namelijk vaak achter het net omdat de vastgoedbelegger diepere zakken heeft. De overdrachtsbelasting verhoging van 2% naar 8% zal het voor de vastgoedbelegger moeilijker (lees duurder) maken om dit spel te blijven spelen.

Daarentegen zijn de plannen om de overdrachtsbelasting van starters (mensen tot 35 jaar die hun eerste woning kopen) van 2% naar 0% overdrachtsbelasting gaan.

Prinsjesdag 2020

Deze plannen zullen een impact hebben op de huidige woningmarkt. Of en wanneer deze plannen worden doorgevoerd wordt duidelijk gemaakt op Prinsjesdag (15 september 2020). Als je geabonneerd bent op de nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.