Geld overhouden om te investeren

Als je wilt beginnen met investeren dan heb je geld nodig. Hoe meer geld je hebt, hoe meer geld je ermee kunt creëren. Gelukkig heb je niet veel geld nodig om te starten met investeren. Maar misschien hou jij elke maand weinig geld over, hoe komt dat nou? En wat zijn makkelijke eerste stappen om dit te veranderen?

De wet van Parkinson

Deze wet zegt dat hoe meer je van iets hebt, des te meer je iets gaat gebruiken. Voorbeeld: Stel je hebt 1 week de tijd om je huis schoon te maken. Dan doe je er precies 1 week over. Had je maar 4 dagen, dan was het in 4 dagen gelukt.

Een ander leuk voorbeeld: als je tandpasta bijna op is, dan knijp je de tube helemaal plat om er nog iets uit te krijgen. Je gaat namelijk improviseren om toch je tanden te kunnen poetsen. Zodra je een nieuwe tube tandpasta hebt, wat doe je dan? Inderdaad! Een dikke klodder tandpasta op je tandenborstel… Waarom? Omdat je gebruikt wat voorhanden ligt, dat geldt ook voor geld. Dat is de wet van Parkinson.

Het maakt dus niet uit hoeveel salaris je verdient, het gaat erom dat je bewust en gedisciplineerd met je geld omgaat zodat je geld overhoudt.

Opdracht: ontdek jouw geldlekken!

Stap 1:  Download de bankafschriften van de afgelopen 3 maanden en geef alle kostenposten een van de volgende markeringen:

Noodzakelijk: je hebt deze uitgaven nodig om te leven. Denk aan boodschappen, je huur/hypotheek, medicijnen en je energierekening.

Belangrijk: Dit zijn uitgaven die belangrijk, maar niet noodzakelijk zijn voor je. Denk aan je mobiel- en internetabonnement, autoverzekering en brandstof voor je auto.

Luxe: Dit zijn uitgaven die je leven fijn en luxe maken. Denk aan Thuisbezorgd.nl, Starbucks koffie, etentjes, sigaretten, drankjes en je Netflix en Spotify abonnement.

Stap 2: Je hebt nu op een rijtje wat Noodzakelijk, Belangrijk en Luxe uitgaven zijn. Super van je! Wellicht ben je geschrokken hoeveel je spendeert aan Luxe. Mooi! Hoe minder je bewust was van deze geldlekken, hoe meer je over gaat houden om te investeren. Althans, die keuze is aan jou.

Stap 3 Tel op hoeveel je aan luxe kosten spendeert en bereken hoeveel 10% hiervan is. Rekenvoorbeeld: zijn je luxe uitgaven € 300,- per maand, dan is 10%: € 30,-.

Stap 4 Zodra je salaris binnenkomt, dan ga je eerst die 10% (€ 30,-) investeren. Je zult merken dat je de € 30,- niet mist. Is de 10% teveel, bouw het dan rustig op met een percentage waar jij je comfortabel bij voelt. Voelt 10% als weinig, pak een groter percentage van je luxe kosten. Was het op het eind van de maand toch allemaal krap, zet dan een stapje terug.

 

Een geldlek van € 450,- per maand!

Jaren geleden ben ik begonnen om deze stappen te doorlopen. Al gauw ontdekte ik een geldlek van € 450 per maand aan alleen etentjes. Ik was deze luxe gewend en wilde dit niet in het geheel schrappen en heb mezelf een Luxe budget opgelegd.

Zo kon ik toch blijven genieten en hield ik elke maand geld over om te investeren.

Conclusie

Met bovenstaande opdracht:
– Ben je bewust van jouw uitgaven;
– Ontdek je waar jouw geldlekken zitten;
– Creëer je geld om te investeren;
– Kun je starten met investeren;
– Bouw je een routine op om elke maand te investeren;

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.