Wat is het BKR?

BKR logoBKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Bij BKR worden alle afgesloten leningen en eventuele betalingsachterstanden op leningen geregistreerd. Het gaat hierbij om leningen die je bij een bank of kredietverstrekker afsluit. Dit geldt alleen voor leningen boven de € 250 met een looptijd van minimaal 1 maand. Dat is dus al vrij snel.

Het BKR registreert deze leningen in het CKI (Centraal Krediet Informatiesysteem).

Waarom bestaat het BKR?

Banken, verzekeraars, gemeentes en kredietverstrekkers hebben toegang tot het BKR (Bekijk hier alle aangesloten organisaties

Dit helpt deze organisaties bij hun afweging of het verstandig is (voor jou, maar ook voor de organisatie zelf) om je een krediet te verstrekken. Je bent dus niet alleen bekend bij BKR als je een achterstand hebt, alle betalingsverplichtingen op een kredietovereenkomst zijn bekend.

Welke leningen worden niet geregistreerd?

Hypotheek
Jouw hypotheek wordt niet geregistreerd in het CKI, behalve als je een betalingsachterstand van 3 maanden oploopt. Tip: mocht je niet aan je betalingsverplichting van je hypotheek kunnen voldoen, benader je bank en bespreek een betalingsregeling. Hierdoor voorkom je problemen én registratie in het BKR.

DUO-Studieschuld
BKR registreert alleen leningen die bij een bank of kredietverstrekker worden afgesloten. Een studiefinanciering daarentegen sluit je meestal af via DUO. Dit is een overheidsorgaan dat de informatie van de studiefinanciering niet deelt met BKR, banken of kredietverstrekkers. De overheid vindt dat niet nodig omdat zij een studielening als een andersoortige lening zien dan een consumptief krediet. De studieschuld wordt dus niet geregistreerd in het BKR.

BKR-Codering bij achterstanden

Als je een achterstand in de betaling hebt opgelopen en de bank heeft dit gemeld bij het BKR dan heb je daar per post bericht over ontvangen. Je krijgt dan een zogenaamde ‘A’ (Achterstand) codering. Met een ‘A’ codering krijg je geen nieuwe lening.

Als de achterstand is ingelost dan krijg je een ‘H’ (Herstel) codering. Deze codering blijft 5 jaar na herstel zichtbaar en verdwijnt daarna uit het overzicht. Met een ‘H’ codering is een lening aanvragen soms wel mogelijk, maar dit moet de kredietverstrekker altijd beoordelen.

Gratis inzicht in je kredietoverzicht

Met ingang van 25 mei 2018 kan iedereen gratis inzage krijgen in het BKR-register. Voorheen waren hier kosten aan verbonden, maar met de entree van de AVG-wetgeving is het BKR verplicht gratis inzicht te verlenen aan de gegevens die van de consument worden geregistreerd, dus ook kredietregistraties.

Hier de link om jouw gratis kredietoverzicht in te zien: https://www.bkr.nl/inzage-in-uw-kredietoverzicht
Om toegang te krijgen tot jouw kredietoverzicht log je in via iDIN.

Wat is iDIN?

iDIN is een Nederlands online identificatiemiddel. De iD staat voor iDentificeren en IN staat voor INloggen.
iDIN is een dienst van de banken waarmee consumenten zich bij andere organisaties met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank kunnen identificeren, inloggen of hun leeftijd kunnen bevestigen.

iDIN logo
De gedachte achter iDIN is dat consumenten geen accounts hoeven aan te maken, maar dat ze hun gegevens verstrekken via het verifiëren van hun bank. Vergelijk het met inloggen op Google met je Facebook account. Google krijgt, met jouw goedkeuring uiteraard, gegevens van Facebook om jou voortaan in te laten loggen via Google. Dit maakt het proces sneller en makkelijker.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.