Shit, je huurder gaat verhuizen!

Als je woningen verhuurt, dan krijg je vroeg of laat te maken met een huurder die aangeeft te gaan verhuizen. Uiteraard vervelend, want je moet weer een nieuwe huurder vinden, maar het heeft ook voordelen.

Voordeel 1: Tijd om de boel op te knappen!

De woning opknappen als de huurder er nog woont wordt vaak niet gedaan. Het geeft simpelweg overlast aan de huurder en daardoor is het logisch om verbeteringen aan de woning uit te stellen totdat de kans zich voortdoet. Dit is het moment.

 Het meeste ideale is uiteraard om de woning direct verhuurd te hebben zodra de oude huurder eruit gaat, maar als je wilt verbouwen is het fijn om extra tijd te reserveren om de boel goed op te knappen!  Let wel op: Time is money. Hoe langer het opknappen duurt, des te langer loop je inkomsten mis van de nieuwe huurder.

Voordeel 2: Huurverhoging

Als je niet tevreden bent over de huidige huurprijs, dan is dit het moment om het te verhogen! Je bent bij een nieuwe huurder niet verplicht de oude huurprijs te hanteren en je bent ook niet gebonden om de huur enkel te verhogen met de wettelijke indexering die de Rijksoverheid elk jaar op 1 juli publiceert, zie hier de meest recente cijfers – juli 2019.

Tip: Om te bepalen wat marktconform is, kun je kijken en vergelijken op sites zoals Funda en huurwoningen.nl. Hierdoor zie je snel wat anderen vragen.

Voordeel 3: Huurbescherming

Voor mijn huurovereenkomsten hanteer ik bij start een huurperiode van 12 maanden. Na het verstrijken van die periode gaat de huurovereenkomst automatisch over naar een onbepaalde tijd huurovereenkomst. Hierdoor heeft de huurder huurbescherming.

Huurbescherming houdt in dat een verhuurder, op enkele uitzonderingen na, een huurder niet zomaar op straat kan zetten. Huurders worden dus op die manier beschermd tegen het opzeggen van de huur door de verhuurder van de woning. Dit betekent dat ik als verhuurder niet de huurovereenkomst kan opzeggen, dat recht heeft enkel de huurder.

Een nieuwe huurder zorgt er dus voor dat er nog geen sprake is van huurbescherming. Als ik gedurende het eerste jaar niet blij ben met de nieuwe huurder, dan heb ik het recht om de huurovereenkomst op te zeggen, waardoor de huurder na het eerste jaar de woning moet verlaten. Hiervoor zijn enkele voorwaarden opgenomen, die terug te lezen zijn in artikel 18 van de algemene bepalingen, zie hier.

Voordeel 4: Nieuwe huurcondities

Een nieuwe huurder vraagt om een nieuw huurcontract. Stel dat je bij de ‘oude’ huurder regelmatig hinder hebt ervaren van bijvoorbeeld geluidsoverlast, huisdieren of iets anders, dan kun je dit opnemen in het nieuwe huurcontract zodat je hier duidelijk afspraken met de nieuwe huurder over maakt.

Tip: ik voeg altijd het huishoudelijk reglement van de VvE toe (geldt alleen voor appartementencomplexen) en laat de huurder tekenen dat zij zich hieraan zullen houden.

Voordeel 5: Woning verkopen

Een woning verkopen met een huurder erin is een stukje lastiger dan een woning zonder huurder verkopen. Mocht je huurder dus vertrekken, dan zou je de woning op de markt kunnen aanbieden, hierdoor is het niet alleen interessant voor vastgoedbeleggers, maar ook voor particulieren die de woning zelf willen betrekken.

Zo zie je maar, het verhuizen van een huurder brengt ook voordelen. Doe er je voordeel mee en om af te sluiten: Behandel anderen zoals je zelf behandelt wilt worden. Hierdoor heb jij een goede huurder en de huurder een goede huisbaas.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.