Wat is een REIT?

REIT staat voor Real Estate Investment Trust. Investeren in een REIT wordt ook investeren in indirect vastgoed genoemd.

Wat is indirect vastgoed?

Indirect vastgoed is het aankopen van aandelen van een vastgoedfonds. Het fonds zal met jouw geld, en dat van anderen, investeren in vastgoed. Zij beheren vaak een groot portefeuille met panden en nemen alles uit handen: panden vinden, kopen, huurders screenen, onderhoud regelen en nog veel meer.

De winst over jouw investering keren ze uit in de vorm van dividend. Dit gebeurt bij REITs vaak per maand of kwartaal. Een voorbeeld van een REIT is: Realty Income.

Over Realty Income

Realty Income is een REIT en bezit momenteel 6499 panden over heel Amerika. Daarnaast bezitten ze 22 panden in UK en 4 in Puerto Rico. Door te investeren over heel Amerika en verschillende industrieën hebben ze een brede spreiding (diversificatie) aangebracht.
Realty Income logo
Realty Income staat er bekend om maandelijkse dividend uit te keren en het huidige rendement is: 5,28%.

Disclaimer: zie Realty Income niet als een koopadvies, het dient enkel als voorbeeld.

Voordelen van indirect vastgoed:

Geen investeringsonderzoek benodigd
In een investeringsonderzoek ga je op zoek naar interessante gebieden, panden, doelgroepen en meer. Dit wordt volledig uit handen genomen door het vastgoedfonds.

Instappen met een kleine investering
Investeren in indirect vastgoed kan al vanaf de koersprijs van 1 aandeel. Bijvoorbeeld $ 50,-. Dit maakt het erg laagdrempelig om te starten en te ontdekken of het iets voor je is.


Geen overdrachtsbelasting
Als je investeert in direct vastgoed wordt je eigenaar van een pand. Hiervoor dien je overdrachtsbelasting te betalen (2% bij woningen). Bij indirect vastgoed heb je deze kosten niet.

Geld blijft liquide
Doordat je aandelen koopt van het vastgoedfonds heb je constant zicht op de waarde van je aandelenportefeuille. Je kan de aandelen verkopen om het geld weer beschikbaar te maken.

Minder emotionele waarde
Doordat je niet zelf 100% eigenaar van een pand bent ontstaat er geen emotionele band met een pand. Dit maakt je minder impulsief en een stuk rationeler.

Passieve investering
Aangezien het vastgoedfonds / REITa alles voor je uit handen neemt hoef je zelf niets te doen aan onderhoud en management van de panden.

Nadelen van indirect vastgoed:

Geen invloed op management/beleid
Aangezien jij niet aan het roer staat en het management overlaat aan het vastgoedfonds, heb je geen grip op het beleid, de visie, beheer en management van de panden. Kortom: de keuze om een pand met topwinst te verkopen heb je niet.

Weinig rendementsverbetering kansen
Je kan geen verbeteringen aan de panden aanbrengen om het rendement te verhogen of de huurprijs te verhogen omdat het kan. Doordat je geen controle hebt, kun je weinig schaven aan je rendement.

Afhankelijk van economische groei
Een vastgoedfonds bezit vele panden. Een recessie of crisis, zoals nu met corona, zorgt voor extra leegstand. Dit gebeurt op een grote schaal waardoor het een grote impact op indirect vastgoed kan hebben.

Dividendbelasting wordt ingehouden
Zodra dividend wordt uitbetaald wordt er dividendbelasting ingehouden. In veel gevallen is dit 15%. Deze mag je bij je IB-aangifte verrekenen, maar daar heb je op dat moment niets aan.

Conclusie

Zoals je ziet heeft indirect vastgoed mooie voordelen en wordt daardoor steeds populairder.
Meer weten over indirect vastgoed? In de 3-daagse training Leer Beleggen in Vastgoed behandelen we dit en nog veel meer.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.