Wat is een Execution Only hypotheek

Een Execution only hyptheek is een hypotheek afsluiten zonder advies, je betaalt alleen voor de uitvoering (execution). Dit bespaart behoorlijk wat kosten maar daarvoor moet je wel aantonen dat je verstand van zaken hebt.

Execution only toets

Een hypotheek aangaan heeft veel invloed op je financiële situatie. Dit mag niet worden onderschat en daarom dien je een execution only toets succesvol te doorlopen om aan te tonen dat je verstand van zaken hebt en weet welke risico’s en verplichtingen je aangaat.

Een verkeerde keuze van de hypotheek kan namelijk grote financiële gevolgen hebben. 
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een forse rentestijging aan het einde van de rentevaste periode.

Wat voor vragen heeft de toets?

Naast de standaard vragen kun je vragen verwachten zoals:

Voordelen van Execution only

Het grootste voordeel van de execution only hypotheek is de kostenbesparing. Een gemiddelde besparing komt uit op € 875. Daarnaast heb je het proces met een execution only hypotheek zelf in de hand en is het vrij snel geregeld. Bij diverse banken en partijen is het in één avond geregeld.

Tevens heb je het voordeel dat je alle voorwaarden van de financiering zelf kiest en daardoor bewustere keuzes en afwegingen maakt.

Nadelen van Execution only

Uiteraard heeft de execution only ook nadelen. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je keuzes en kan niet terugvallen op de bank. Daarnaast dien je voor (veel) execution only toetsen 80% goed te beantwoorden. Lukt dit je niet, dan kun je de toets (vaak) niet opnieuw doen. Dit heeft je onnodig tijd gekost en dien je alsnog advies in te winnen.

En helaas ben ik nog geen execution only hypotheek tegengekomen voor beleggingspanden.  Enkel voor je eigen woning.

Execution only aanbieders

De tabel hieronder bevat een overzicht van aanbieders van execution only hypotheken. Hierin staan wat de kosten zijn van het afsluiten voor starters, doorstromers naar een nieuwe woning, oversluiters en voor de bijkomende overlijdensrisicoverzekering (ORV). 

Execution Only aanbieders

Wist je dat..

Slimme vastgoedbeleggers weten welke hypotheek- en rentevormen ze moeten kiezen bij het afsluiten van een hypotheek. Uit eigen ervaring creëer ik hiermee vaak 3% extra rendement. Meer leren over investeren in vastgoed? Volg dan de klassikale of online training.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.