Wat is een Royementsakte?

Een royementsakte heb je nodig voor het doorhalen van een bestaande hypotheek in het hypotheekregister van het kadaster.

Wat halen ze dan door?

Het hypotheekrecht. Als je een financiering aangaat, voor je eigen huis of beleggingspand, dan zal de bank hypotheekrecht willen vestigen. Hiermee heeft de bank het recht om jouw woning te verkopen als je niet aan je betalingsverplichting kan of wil voldoen. Met het hypotheekrecht heeft de bank meer zekerheid dat de (hypotheek)schuld wordt afgelost.

Bij een financiering gebeurt er als het ware een uitwisseling met de bank:
Jij geeft hypotheekrecht aan de bank en jij ontvangt het geld
De bank geeft jou geld en ontvangt het hypotheekrecht.

Met een royementsakte wordt het hypotheekrecht dus verwijderd uit het register van het kadaster.

Wanneer gebruik je een royementsakte?

Volledig afgelost

Je kan een royementsakte gebruiken als je hypotheek van je huis of beleggingspand volledig is afgelost. Ondanks dat je niet meer de maandlasten hebt van de hypotheek, is het hypotheekrecht toch nog in het kadaster gevestigd. Dit verdwijnt niet automatisch. Het kan geen kwaad, de bank heeft immers geen vordering meer op je.

Tip: heb je een woning/beleggingspand die volledig is afgelost, dan kun je het hypotheekrecht onaangetast laten. Als je de woning (later) herfinanciert bij dezelfde bank, dan bespaart je dit kosten bij de notaris.

Tip: Heb je een woning/beleggingspand die volledig is afgelost en overweeg je om het in de toekomst te herfinancieren bij een andere geldverstrekker? Haal dan vroegtijdig de hypotheek door met een royementsakte. Dit versnelt het proces in de toekomst bij de herfinanciering.

Verkoop bij verhuizing

Als je gaat verhuizen doordat je de woning hebt verkocht dan zal het hypotheekrecht doorgehaald moeten worden in het kadaster. Er kan immers geen hypotheekrecht op iets rusten wat niet meer van jou is en de nieuwe eigenaar zal, als hij de woning gaat financieren, zijn hypotheekrecht moeten vestigen.

Verandering van geldverstrekker (oversluiten)

Als je jouw woning of beleggingspand oversluit naar een andere geldverstrekker, dan zal de nieuwe geldverstrekker het hypotheekrecht willen. In deze situatie wordt de royementsakte gebruikt om het hypotheekrecht van de ‘oude’ geldverstrekker door te halen, zodat de nieuwe zijn hypotheekrecht kan vestigen.

Notariële akte

De royementsakte is een notariële akte. Dit dient dus te gebeuren door een notaris en kan niet door jou of door de bank worden gedaan.

Wat kost het?

De kosten verschillen per notaris en is al mogelijk vanaf € 90,-, maar de gemiddelde prijs ligt rond € 300,-. Heb je geen notaris, dan is de site degoedkoopstenotaris.nl erg handig om prijzen te vergelijken bij jou in de regio.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.