GROTE STIJGING WOZ-WAARDE!

Op 20 februari 2022 zag ik dat de WOZ-waardes van 2021 van mijn Tilburgse beleggingspanden bekend zijn gemaakt via wozwaardeloket.nl. De 4 panden die ik in Tilburg heb zijn gemiddeld per pand met € 33.250 gestegen! Een gemiddelde stijging van 17,85% in één jaar tijd. Bijzonder, want de gemiddelde WOZ-waarde stijging van 2015 t/m 2020 was 9,05% per jaar. Een erg groot verschil.

De WOZ-waardes kunnen in je voordeel werken met het vaststellen van een hogere marktwaarde en een waarde in verhuurde staat, maar het brengt ook hogere gemeentelijke belastingen met zich mee. (OZB en Rioolheffing).

MEER BOX 3 BELASTING BETALEN?

Een hogere WOZ-waarde betekent een groter box 3 vermogen volgens de Belastingdienst. In box 3 wordt namelijk niet gekeken naar de daadwerkelijke verdiende inkomsten maar naar de WOZ-waarde van de panden. Deze waardes worden gezien als vermogen waarover je box 3 belasting betaald.

WAT KUN JE ERAAN DOEN?

1. Lagere box 3 grondslag - leegwaarderatio

Een van de manieren om je box 3 grondslag te verlagen als vastgoedbelegger is door het toepassen van de leegwaarderatio, lees hier de details en de berekening. In een notendop: Doordat je een woning verhuurd én je huurder geniet huurbescherming heb je recht op toepassing van een lagere woz-waarde. Hierdoor neemt de belastingdienst een kleiner vermogen van je mee in de box 3 grondslag waardoor je minder box 3 belasting betaalt.

Voorbeeld: WOZ-waarde van je beleggingspand is € 200.000.
Na het doorvoeren van de leegwaarderatio (bijvoorbeeld 85%) nog maar € 170.000. De leegwaarderatio mag je per pand doorvoeren en bespaard je veel belasting.

2. Lagere box 3 grondslag - box 3 schulden

Een andere belangrijke manier om je box 3 grondslag te verlagen is het hebben van schulden. Niet zomaar schulden, maar box 3 schulden. De schuld op je eigen woonhuis telt niet mee, dat is een box 1 schuld (tenzij je ná 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebt genomen op je eigen woning, die telt wel mee als box 3 schuld).
Door schulden op je beleggingspanden én eventueel je box 3 eigenwoningschuld kun je je box 3 grondslag nog verder verlagen.

Voorbeeld beleggingspand:
1. WOZ waarde is € 200.000
2. Na toepassen van leegwaarderatio nog maar € 170.000
3. Je beleggingspand heeft een box 3 schuld van € 150.000

€ 170.000 (leegwaarderatio) – € 150.000 (schuld *) = € 20.000 resterende box 3 vermogensgrondslag.

* Over de eerste € 3200 (2022), € 6400 (met fiscaal partner) mag je niet de schuld aftrekken, lees het hier. Aangezien het vermogen van de meeste vastgoedbeleggers aanzienlijk groter is dan de schuldendrempel is dit vaak te verwaarlozen.

3. Heffingsvrij vermogen benutten

Elke Nederlander heeft recht op heffingsvrij vermogen. Dit betekent dat je over de eerste € 50.560 (2022) box 3 vermogen geen belasting betaald. Heb je een fiscaal partner? (lees hier wanneer je dat bent) Dan hebben jullie beide recht op een vrijstelling van € 50.560. Heeft je partner geen vermogen? Top, dan kun jij deze benutten!

BEZWAAR maken tegen de WOZ?

Je kunt ook bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Partijen zoals https://eerlijkewoz.nl/ bieden de service om dit voor je te regelen en krijgen enkel betaald bij succes door de gemeente.

LET OP

Er zijn kabinetsplannen in de maak om de puntentelling grens op te schroeven zodat minder woningen in de vrije sector vallen. Hierdoor wordt de sociale sector vergroot om meer betaalbare woningen de markt op te krijgen. De WOZ-waarde kan een belangrijke rol spelen in deze veranderingen waardoor het wellicht (nog) niet verstandig is om de WOZ-waarde te willen verlagen. Belangrijk is om op de hoogte te blijven van de plannen zodat jij hier als vastgoedbelegger goed op in kan spelen.

Vastgoedkennis vergroten?
>> 3-daagse training Leer Beleggen in Vastgoed

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.