The Millionaire Real Estate Investor

Tijdje geleden kreeg ik van Marijn ten Wolde, een Amsterdamse projectontwikkelaar, de tip om The Millionaire Real Estate Investor van Gary Keller te lezen. Erg blij met de tip want het boek staat vol met nuttige tips, inspirerende quotes en helpt de vastgoedbelegger om structuur in zijn proces te genereren.

Een van de eerste quotes uit het boek vond ik erg treffend:

“I am haunted by the idea that our children are growing up in a society that places too much emphasis on the job you have, the salary you make and the title you wear. An impatient world measured in days, not years, and populated by instant winners, lottery lovers, and a battery of millionaire-dollar game shows.”

Real learning begins only when the student is open to the message.​

Deze quote is op veel vlakken in het leven van toepassing. Het is verrassend hoeveel beleggers en ondernemers een goed trucje blijven herhalen zonder op zoek te gaan of open te staan om nieuwe manieren te ontdekken om hun kennis en vaardigheden te vergroten.

Met de huidige technologieën, waaronder web scraping (het verzamelen van een grote hoeveel informatie door een robot) is het doen van een investeringsonderzoek zoveel makkelijker en sneller dan vroeger. Hierdoor is de ‘nieuwe’ generatie beleggers veel sneller in het ontdekken van nieuwe markten en onontdekte diamanten.

Once you have crossed that river of fear and experienced the wonders on the other side, you look back and question why you were ever afraid.

Een andere inspirerende quote uit het boek die de meeste vastgoedbeleggers herkennen. Dé eerste stap in het vastgoed, vaak het eerste pand, is een grote stap vol onzekerheid. De onzekerheid kan omslaan in angst waardoor beslissingen worden uitgesteld of nooit worden genomen. De onzekerheid kan ook overwonnen worden door te vertrouwen in jezelf met de overtuiging dat je het juiste doet.
Pas als je de ‘brug’ over bent, terugkijkt en stilstaat bij de rit ontdek je dat de angst overbodig was. Had je die wijsheid maar vóórdat je eraan begon..

Find successful people that have achieved what you want. The key is to learn how they achieved their goal and then understand why they did it that way.

Modelleren (Een succesvol persoon vinden en zijn/ haar onderliggende aanpak/ proces kopiëren om hetzelfde gewenste resultaat te behalen) is een geweldige strategie. Het geeft structuur aan je proces, minimaliseert fouten en vergroot je kans op succes zonder zelf de ervaring al te moeten hebben.

De 3 stappen die elke vastgoedbelegger doorloopt

Het is goed om als vastgoedbelegger te weten wat je wilt kopen, hoe je dat gaat kopen en wie je daarbij kan helpen. Door dat helder te hebben worden je keuzes veel makkelijker, kan je snel toeslaan omdat je goede deals sneller herkent en bouw je een betrouwbaar netwerk op die jou kunnen helpen succesvol(ler) te worden. Hieronder de 3 stappen:

1. Criteria: What you buy

Your criteria identify potential deals

Door helder te hebben waar je volgende vastgoedbelegging aan moet voldoen word het makkelijker om je volgende pand te vinden. Voorbeeld: ik zoek appartementen in Tilburg met een minimaal woonoppervlakte van 50m2, jonger dan 1970 met een maximale vraagprijs van € 250.000 k.k.

Door bovenstaand criteria helder te hebben kan ik mijn netwerk (dealfinders en makelaars) beter instrueren, doelgerichter adverteren (flyeren in Tilburgse wijken) en kan ik tools (zoekwoning alert) nauwkeurig instellen om sneller een match te krijgen.

Door dit te doen vind ik sneller mijn volgende deal én kan ik sneller herkennen of het een goede deal is omdat ik waarschijnlijk al vergelijkbare woningen in Tilburg heb gezien. Door het beter herkennen van een goede deal kun je sneller toeslaan door een scherp bod te doen en de deal te sluiten.

2. Terms: How you buy it

Your terms determine the real deals 

De tweede stap (Terms) definieert de manier hoe je het gaat kopen. Denk hierbij aan: hoeveel eigen geld wil en kun je er zelf in stoppen, hoe je het wilt financieren (hoeveel %, wat voor hypotheekvorm, welke rente en bij welke bank je dit kunt realiseren)

Door dit helder te hebben kun je snel inzichtelijk krijgen hoe hoog je hypotheeklasten worden, hoe je rendement zich verhoudt, wat je zal moeten aanleveren om de financiering in orde te krijgen en wat je cashflow wordt bij een aankoop van een bepaalde prijs.

Voorbeeld: Ik wil 20% eigen geld inleggen met een maximum van € 70.000. De financiering is 80% LTV met een zo groot mogelijk aflossingsvrij deel zodat mijn cashflow groter wordt. De rente waarmee ik rekening ga houden is 3,5% en bij voorkeur bij Mogelijk.nl omdat ik daar tot 50% LTV boetevrij kan aflossen.

3. Network: Who helps you

Your network supports all your deals

De laatste stap is Wie gaat of kan jou helpen. Aangezien je in stap 1 helder hebt geformuleerd in welk gebied je panden zoekt, bijvoorbeeld Tilburg, kun je focussen om je netwerk daar uit te breiden. Denk hierbij aan: het inschakelen van een aankoopmakelaar, dealfinders in regio Tilburg aanschrijven, contact leggen met de taxateurs die voor de gekozen bank mogen taxeren, een drukker benaderen die lokaal kan printen én wellicht kan rondbrengen, etc.

Een netwerk bouw je niet op met één deal. Behandel je netwerk goed door afspraken na te komen, snel te betalen en ze te bedanken voor hun goede werk.

The habits you have or develop will lead you to the matching net worth.

Een mooie quote uit het boek. Routines die je ontwikkelt helpen je om groei te blijven maken. Hier enkele voorbeelden:

  • Elke dag X pagina’s uit een leerzaam boek lezen
  • Elke maand je inkomsten en uitgaven in kaart brengen
  • Elke maand je netto vermogen groei of krimp noteren
  • Elke dag het nieuwe aanbod in een stad bekijken
  • Elke maand een vast bedrag sparen/ investeren
  • Elke jaar minimaal 1 opleiding volgen

Wellicht goed om in kaart te brengen welke routines/ patronen je nu hebt en welke jou goed hebben gediend. Wellicht een leuke opdracht om in kaart te brengen wat je graag als nieuwe routine wilt maken.

Vermogensgroei

Het boek bespreekt de 2 manieren om vermogensgroei in vastgoed te realiseren:

  • Waardevermeerdering
  • Schuld afbetaling

De combinatie is erg krachtig en zorgt voor een versnelling in je netto vermogen.

Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat een groter aflossingsvrij gedeelte op je beleggingspanden in de huidige markt wenselijk is om te zorgen voor een mooie cashflow. Een aflossingsvrije hypotheek zorgt daarentegen niet voor een maandelijkse vaste aflossing.

Bij (bijna) elke bank mag je boetevrij 10% per jaar aflossen en soms benut ik die ruimte graag maar het komt geregeld voor dat ik het geld in een ander pand of andere belegging beter laat renderen. De keuze is uiteraard persoonlijk.

Conclusie

Het boek bevat veel meer nuttige informatie, motiverende quotes en handige procesomschrijvingen. Te veel om in één blog samen te vatten. Het boek is een absolute aanrader voor zowel de beginnende als ervaren belegger.

Het boek is hier verkrijgbaar.
Veel leerplezier!Boekentip Millionaire Real Estate investor

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.