The Psychology of Money

Dit boek stond al een tijdje op mijn ‘boekenlijst’ en ik heb er gelukkig tijd voor gemaakt want het staat vol met waardevolle lessen en inzichten. Hieronder een paar inzichten die ik met je wil delen:

The Hardest Financial Skill is getting the goalpost to stop moving

Bij het lezen van deze kop voelde ik me aangesproken want ik zet al 16 jaar mijlpalen en bij elk succes wordt de mijlpaal simpelweg weer verschoven. Daar is niks mis mee, maar ik kan je verklappen dat je een stuk meer rust en vrijheid ervaart als je niet wordt opgejaagd door je eigen doelen.

Meer, meer en nog eens meer is een gevaarlijk pad om te bewandelen. Als ambitie sneller groeit dan tevredenheid dan push je jezelf te hard om doelen te bereiken. Dit kan resulteren in dat je meer risico neemt om je doelen te behalen waarmee je in gevaar kan brengen wat je al hebt opgebouwd..

There are many things never worth risking, no matter the potential gain

Dit hoofdstuk sluit perfect aan op bovenstaande. Als voorbeeld worden Rajat Gupta en Bernie Madoff aangehaald. Beide heren waren zeer vermogend op een eerlijke manier. Doordat ze meer, meer en meer wilden riskeerden ze alles om hun vermogen te vergroten en dat deden ze op een illegale manier. Dit deed beide heren de das om en ze verloren alles.

Getting Wealthy vs. Staying Wealthy

Dit hoofdstuk wordt mooi geopend en wel met de volgende woorden: “Er zijn een miljoen manieren om rijk te worden en genoeg boeken die vertellen hoe je dat kunt realiseren. Maar er is slechts één manier om rijk te blijven: een combinatie van zuinigheid en paranoïde”

Waar je bij rijk worden steeds de boodschap krijgt: “Groei, riskeer en versnel” Is de boodschap bij rijk blijven: “Wees zuinig, doordacht en conservatief”.

Daarom is rijk blijven zo lastig. Het is niet sexy om zuinig, doordacht en conservatief te zijn, laat staan te leven.

Het zijn twee cruciale vaardigheden die je moet leren, want de één brengt je rijkdom, maar zonder het andere zal je vermogen sneller slinken dan dat het blijft groeien.

Je ziet dit geregeld met beroemdheden: geld dat als water binnenkomt maar na enige tijd zitten ze met grote schulden opgezadeld en stellen ze zichzelf de vraag: “Hoe heeft dit kunnen gebeuren.. er kwam € X.XXX.XXX binnen per jaar”

Financially unbreakable

“More than I want big returns, I want to be financially unbreakable. And if I’m unbreakable I actually think i’ll get the biggest returns, because I’ll be able to stick around long enough for compounding to work wonders.”

Het zou zo uit de mond van Warren Buffet kunnen komen. Hij wordt ook regelmatig vreemd aangekeken waarom hij op zo’n grote zak met geld zit en het niet investeert.

Het aanhouden van cash als buffer is zuinig, doordacht en conservatief. Dat is niet sexy, dus bijna niemand doet het. Mannen zoals Warren Buffet draaien lang genoeg mee om te begrijpen dat 1) compounding niet onnodig verstoord moet worden 2) cash aanhouden juist geld oplevert omdat dit het mogelijk maakt om op kansen in te kunnen spelen. 3) Hij hierdoor nooit investeringen moet verkopen om zijn brood te kunnen blijven betalen.

In het boek The Psychology of Money worden 2 andere interessante hoofdstukken beschreven die hier op doorgaan: Room for Error en The Most important plan is to plan on the plan not going according to plan.

Samenvattend

Het boek biedt een schat van waardevolle lessen. Het is een aanrader voor elke investeerder. De lessen uit het boek zorgden er bij mij voor dat ik ging reflecteren op mezelf en mijn investeringen.

Liever de Nederlandse vertaling?

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.