De weg naar financiële vrijheid..

Dit is deel 3, mocht je het eerste en tweede deel nog niet hebben gelezen:
  Deel 1
  Deel 2

Elk stapje brengt je dichterbij

Tijdens het avontuur van aflossen op het appartement waar ik in woonde heb ik geleerd dat je stap voor stap je doelen realiseert. Natuurlijk willen we allemaal grote sprongen maken, maar de realiteit is anders. Financiële vrijheid heb ik bereikt door consequent na te blijven denken wat NU de slimste zet is en daarnaar te handelen.
Elke stap zorgt voor vooruitgang.

Vooruitgang registreren

Elke aflossing die ik deed registreerde ik in een Google spreadsheet. Hierdoor werd mijn resultaat inzichtelijk en meetbaar. Daar kon ik precies zien hoeveel impact de aankomende aflossing zou hebben en hoeveel dichter ik bij mijn doel ben. Dat motiveert om door te gaan! Ik merkte dat het document altijd open stond en daardoor was het altijd top of mind en prioriteit.

Tip: Bij het opstarten van je browser, zoals Google Chrome, kun je websites instellen om standaard te openen. Hier een handig linkje waarin het eenvoudig wordt uitgelegd: https://www.seniorweb.nl/tip/startpagina-instellen-in-chrome

Offers

Wat is een offer?
Een offer is iets wat je graag wilt, maar ‘opoffert’ voor een grotere wens.

Tijdens mijn reis naar financiële vrijheid heb ik veel offers gemaakt. Dat begon met het wonen in mijn eerste beleggingsappartement (zoals je kan lezen in deel 1). Maar om financiële vrijheid in een korte tijd te realiseren, zonder onnodige risico’s te lopen, vroeg het om meer offers.

Enkele luxe offers
– Geen dure horloges meer (bijkopen)
– Geen maatwerk pakken en overhemden meer
– Het terugschroeven van de sushi etentjes
– Niet de nieuwste iPhone kopen zodra hij uitkwam
– Niet mijn droomauto kopen (Porsche Cayenne)
– Geen Starbucks cappuccino’s, maar zelfgemaakte cappuccino’s in een to go beker.

Belangrijk
Bovenstaande offers lijken misschien gemakkelijk om te laten. Maar vergeet niet dat we gewend zijn aan een bepaalde levensstijl. Een kleine verandering in een levensstijl kan soms meer doen dan je denkt. Bescherm daarom jezelf en snijdt niet alles in 1x. Het is belangrijk dat de weg naar financiële vrijheid een fijne weg is en niet een weg zonder gelukkig te zijn om maar later gelukkig te zijn.

Door mijn offers ben ik anders gaan kijken naar geld en het veranderde ook mijn ondernemersblik.. Het geld moet namelijk eerst verdient worden voordat je het kan uitgeven en de bron was mijn bedrijf.

Mijn ondernemersblik veranderde..

Toen ik financiële vrijheid ging nastreven was ik al 10 jaar ondernemer en mijn bedrijf aan het uitbouwen. Elk jaar realiseer ik een flinke groei en elk jaar werd het omzetdoel hoger.

Je leest het goed: “Omzetdoel”. Een van de fouten die ik maakte in mijn ondernemerschap is het nastreven van omzet i.p.v. winst. Omzet betekent echt helemaal niks als de winst klein blijft. Wellicht wel noodzakelijk voor een nieuw bedrijf om marktaandeel te werven, maar een bedrijf zonder kapitaalinjectie droogt al snel op. Les: Winst is key.

Elke keer als mijn omzet groeide nam ik extra personeel aan. Soms noodzakelijk, maar soms ook omdat ik dan weer groeide qua personeel. Wederom een fout: Personeel aannemen om trots op netwerkbijeenkomsten en gesprekken te kunnen zeggen dat je nu X man personeel hebt. Het was puur ego, het duurde jaren voordat ik dit doorhad en er iets aan deed.

Ik heb geleerd dat je ego je ontzettend kan verblinden. Ik zag mijn bedrijf altijd als een prachtige creatie, maar die prachtige creatie zorgde geweldig voor zichzelf, maar niet voor mij. Wederom een fout die ik heb gemaakt: altijd maar denken aan je bedrijf i.p.v. jezelf. Zoals je ziet heb ik behoorlijk wat fouten gemaakt 🙂

Het inzicht wat ik opdeed was dat je bedrijf een middel is, niet het doel. Ik besloot mijn bedrijf anders te structureren om winstgevender te worden. Dat deed ik door EVA toe te passen.

En toen kwam EVA

EVA staat voor:
Elimineren (kan ik kostenposten schrappen?)
Vervangen (als Elimineren niet kan, kan ik het vervangen tegen een lager prijskaartje?)
Accepteren (Als Elimineren en Vervangen niet kan, dan blijft accepteren over)

Door EVA toe te passen werden de kosten verlaagd, wat direct invloed had op de winst.
Door een grotere winst in mijn onderneming kon ik ook meer lenen bij banken (die kijken namelijk enkel naar winst, omzet interesseert ze niet). 

EVA kun je ook goed toepassen op je privé uitgaven. Door je kosten te verlagen verhoog je je spaarvermogen (maandelijkse bedrag wat je overhoudt om te sparen/investeren). Een handige app hiervoor is Dyme, zie dit artikel. 

Door EVA toe te passen zul je bewust worden van je geldlekken. Erg nuttig om je kosten blijvend te evalueren. Dat geldt ook voor je bedrijfswinst.

Winst knalde omhoog
Mijn vernieuwde strategie zorgde voor veel meer winst waardoor ik meer winst/salaris/dividend kon onttrekken. Hierdoor verhoogde ik mijn spaarvermogen en kon ik nog meer investeren/aflossen. Ik leerde nog veel meer ondernemerslessen in deze periode maar daarover schrijf ik wellicht nog een andere keer.

Geloven dat ik financiële vrijheid zou behalen..

Als je financiële vrijheid wilt realiseren, dan moet je mindset uitmuntend zijn. Op school kom je met een 6 met je hakken over de sloot, bij financiële vrijheid niet. En dat betekent dat je niet alleen moet geloven dat je het gaat halen, maar 100% overtuigt bent dat je dit gaat realiseren. Stemmetjes met twijfels kun je echt niet gebruiken. Heb je die wel, ga daarmee aan de slag!

In een podcastaflevering met Robbie van de Koffie spraken Robbie en ik over het bereiken van financiële vrijheid en toen stelde Robbie de vraag: “Wat ga je doen als het tegenvalt? Wat als je het niet haalt?”.

Luister hier de podcast voor mijn antwoord. (36 min en 59 sec)

Bedankt!

Afgelopen weken heb ik veel vragen en bedankjes ontvangen, erg fijn!
Mocht je nog meer vragen hebben, laat het me gerust weten.

Groet,
Bob Vekemans (info@leerbeleggeninvastgoed.nl)

Het vervolg

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.