De weg naar financiele vrijheid

Dit is deel 4, mocht je de eerste drie delen nog niet hebben gelezen:
– Deel 1
– Deel 2
– Deel 3

De juiste vragen stellen

Tijdens de reis naar financiële vrijheid liep ik geregeld met belangrijke vraagstukken en dan is het goed om te klankborden met adviseurs. Waar ik achter kwam is dat de vragen die ik stelde bepaalde wat voor antwoord ik terug kreeg.

Als ik ‘beginners’ vragen stelde, dan antwoordde adviseurs ook op hetzelfde niveau. Natuurlijk fijn, want dan begrijp je het tenminste maar het beperkt je groeipotentie. Later ontdekte ik dat er gigantisch veel interessante mogelijkheden en optimalisaties zijn, maar doordat ik niet de juiste vragen stelde, kreeg ik ook niet de antwoorden die ik zocht.

Maar, daar besloot ik iets aan te doen..

Opleiding Financieel planner

Ik besloot om een opleiding te volgen tot financieel planner. Een opleiding aangeboden door Avans+, zie hier de opleiding. De opleiding duurde 9 maanden met een studiedruk van 8 uur per week. Aangezien ik al een gewoonte had gemaakt om elke dag 1 uur te lezen, had ik geen twijfels dat ik de studiedruk wel aan kon.

Maar oh oh oh wat had ik het fout..
De opleiding ging van start en we begonnen met een voorstelrondje. Mijn klasgenoten waren hypotheekadviseurs, accountants en fiscalisten. Daar zit ik dan, als ondernemer/vastgoedbelegger met 0 financiële planning ervaring. Een absolute vreemde eend in de bijt.

Als studiemateriaal kregen we een dik wetboek voor ons. “Leuk, dacht ik. Dat is handig als naslagwerk”. Wat bleek was dat het wetboek het basisboek was en dat alles erin opgezocht moest worden. Er vlogen zoveel termen om mijn oren dat ik bang was dat ze eraf vielen haha

De studiedruk van 8 uur per week, bleek helemaal niet te kloppen. Althans voor mij als ‘nieuweling’ op het vakgebied.
Elke dag, incl. weekend, studeerde ik 2 uur per dag.

Ik weet nog goed, de eerste toets. Ik haalde een 2. EEN 2! Wat een eye-opener!
Ik wist dat ik iets moest doen om de opleiding beter te volgen om hem te kunnen voltooien.

Een gouden docent

Een van de docenten was Eric Hoepelman. Een hele fijne docent omdat hij complexe dingen eenvoudig kan uitleggen. De meest bijzondere vragen werden gesteld en dat kon hij vaak tijdens de les behandelen, geweldig!

Ik weet nog goed dat als iemand een vraag stelde Eric hij eerst 20 seconden stil was. Je zag dat hij nadacht en in zijn brein navigeerde tussen alle wetweetjes en uitzonderingen op de regel. Daarna kreeg je een inhoudelijk antwoord met verwijzingen naar het wetsartikelen incl. bladzijdenummers.

Ik belde Eric op en gaf aan dat ik een behoorlijke achterstand had ten opzichte van de rest van mijn klasgenoten. “Ja, dat zie ik ook wel.” grinnikte hij aan de telefoon. “Het is zeldzaam dat een persoon zoals jij in de les zit”.

Ik besloot Eric in te schakelen voor studiehulp. De hulp zorgde ervoor dat ik weer in het ritme kwam en wist wat ik moest doen.

Gouden eieren

Eerlijk is eerlijk, niet heel de opleiding was waardevol voor mij. Er kwam veel aan bod wat niet direct bruikbaar was voor mij als ondernemer of vastgoedbelegger. Ik zeg altijd maar zo “Of het nou een boek, gesprek, podcast of opleiding is, er zijn altijd gouden eieren te vinden”. En ook tijdens deze opleiding vond ik prachtige gouden eieren.

Ik leerde o.a.:
– De werking van het Nederlandse belastingstelsel
– Hoe het wetboek werkt en hoe ik dingen erin op kan zoeken
– Het in kaart brengen van het totale financiële plaatje van mezelf en klanten
– De fiscale aspecten rondom vermogen in privé en BV.
Leegwaarderatio (soort van ‘box 3 belastingkorting’)
– En nog veel meer..

Uh Bob, ik ben zwanger..

Mijn vriendin en ik waren nog maar 6 maanden samen en toen belde ze me op:
“Uh Bob, ik ben zwanger..” Wow, heel mijn wereld op zijn kop. We woonden niet eens samen en ik woonde in mijn 2e appartement waar ik op aan het aflossen was.

Een kind laten opgroeien in een appartement zagen we niet zitten, althans niet op lange termijn. Op naar de bank en bespreken wat ik kon lenen voor een woonhuis met een tuin. Gelukkig had ik mijn winstcijfers van de onderneming geboost waardoor mijn leencapaciteit was toegenomen. De vraag is: wat gaan we doen?

Zoals je ziet is de rit naar financiële vrijheid geen kaarsrechte weg. Wees erop voorbereid dat er levensgebeurtenissen ontstaan die je plan veranderen. Ik noem mijn plan daarom ook een ‘levend plan’. Het doel is helder, maar de weg vormt terwijl je ernaartoe loopt.

Wordt vervolgd..

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.