Mijn eerste ervaring met cryptominers

In november 2021 heb ik mijn eerste cryptominer aangeschaft. De MatchX M2 Pro. Dit is een multi token miner waarmee in de basis MXC tokens gemined worden maar hij heeft ook een uitbreiding om simultaan op Bitcoin en Dash te minen.

Met een investering van € 2541 genereert de MatchX M2 Pro een passief inkomen van +/- € 300 per maand. In dit artikel lees je de ins en outs.

Hoe het allemaal begon..

Ik ben een cashflowbelegger. Hierdoor investeer ik (bijna) altijd in objecten die periodiek geld genereren zoals vastgoed en dividendaandelen. Vorig jaar had ik als plan om een extra passieve inkomstenpilaar op te zetten om verder te diversifiëren en mijn financiële positie te versterken. Uit mijn onderzoek zag ik dat passief inkomen uit crypto ook mogelijk is en ben me erin gaan verdiepen. Een van de mogelijkheden om passief inkomen uit crypto te halen is het minen ervan.

Minen van crypto in een notendop

De term ‘minen’ klinkt alsof er daadwerkelijk munten worden opgegraven, dat is natuurlijk niet. Het minen wordt aangehaald omdat er daadwerkelijk wel ‘gewerkt’ moet worden om de vruchten te plukken. Het werk dat de MatchX M2 Pro miner uitvoert is het fungeren als een onafhankelijk transmissiepunt binnen een wereldwijd datanetwerk (LPWAN).

Door niet te technisch af te dwalen helpt de M2 Pro mee om een wereldwijd netwerk op te zetten. Door bij te dragen kunnen transacties snel uitgevoerd worden en toegevoegd worden aan de Blockchain.

Door dit werk uit te voeren ontvang je verdiensten in de vorm van MXC-tokens.
Deze tokens zijn vervolgens om te wisselen in een andere valuta. (Bitcoin, Euro’s, etc)

Waarom de MatchX M2 Pro miner?

Ik heb, op moment van schrijven, onvoldoende kennis en ervaring om zelf miners te vergelijken en ben daarom op zoek gegaan naar ervaringsdeskundigen. Ik werd vervolgens door een vriend, die helemaal into crypto is, geattendeerd op de MatchX M2 Pro miner.

De miner maakt namelijk geen lawaai, heeft een laagenergie verbruik (5W), eenvoudige installatie en genereert cryptovaluta t.w.v. $ 10 per dag tegen een investering van € 2541.

Dit klonk te mooi om waar te zijn maar ben toch gaan rekenen:
De MatchX M2 Pro kost € 2541 bij aanschaf en heeft een verwacht rendement van $ 10-12 per dag. Een rekensommetje: $ 10 per dag x 30 dagen = $ 300,- per maand.
$ 300 met de huidige wisselkoers is: € 275 per maand. (Maart 2022)

€ 275 per maand x 12 maanden = € 3300 per jaar.
Dit betekende een break-even punt in iets meer dan 9 maanden!

Na deze rekensom besloot ik om er een aan te schaffen en te ontdekken of het zo lucratief is als het werd weergeven. Na het bestellen via de officiële MatchX website moest ik helaas 1 maand wachten totdat hij binnenkwam. Toen hij binnenkwam ging ik aan de slag met de installatie.

Installatie MatchX M2 Pro Miner

De installatie van de M2 pro miner werd afgespiegeld om het binnen 5 min te realiseren.
En wat denk je: dat is nog waar ook.

De installatie bestaat uit het aansluiten van de miner en het installeren van de Datadash app. Met de app kun je de MatchX M2 Pro miner beheren en de verdiensten volgen. Met de app scan je een QR-code op de miner en daarmee is je miner gekoppeld op je telefoon.

Het aansluiten bestaat uit het inpluggen van 2 internetkabels en een voedingskabel.
Zeker geen hogere wiskunde, erg fijn.

Energieverbruik

Eén van de problemen van miners is het hoge energieverbruik. Een belangrijk aandachtspunt omdat er een verhoging van de maandlasten mee gemoeid is. De MatchX M2 Pro miner wordt gepresenteerd dat het een laag energieverbruik heeft van 5W.

Zo sceptisch als ik ben heb ik een energiemeter aangesloten om het daadwerkelijke verbruik te meten. En na 2 dagen meten klopt het gepresenteerde energieverbruik perfect. Met de huidige elektraprijs van € 0,578 per KwH zou dat uitkomen op € 2,58 per maand.

Prestaties MatchX M2 Pro miner

De miner heb ik op aangesloten op 13 december 2021 en heeft t/m 10 maart 2022 (bijna 3 maanden) 12.721 tokens gemined. De huidige koersprijs van MXC staat op dit moment op € 0,08 per token wat een opbrengst van € 1017,68 in totaal is.

Ruw gerekend komt dit neer op € 339 per maand. Om de MXC-tokens om te zetten naar euro’s wordt er een wisselkoers en commissie gerekend waarmee we het sceptisch afronden op € 300,- per maand.

Toevoeging: toen ik de MatchX M2 Pro miner kocht stond de MXC koers op € 0,04 per token. Hierdoor genereerde ik meer tokens per dag dan nu. Nu de koers is verdubbeld in enkele maanden mine ik per dag minder, maar blijven de opbrengsten gelijk. Mocht de MXC koers verder stijgen in de toekomst, dan werkt dit ook op de eerder gedolven MXC tokens (tenzij je ze al hebt omgewisseld uiteraard).

Conclusie

De MatchX M2 Pro heeft zichzelf de afgelopen 3 maanden goed bewezen en geen negatieve verrassingen gebracht. Aangezien het geen grote investering is en de verhoging van de maandlasten bijna verwaarloosbaar zijn heb ik 2 extra MatchX M2 Pro miners aangeschaft om verder uit te breiden. Ik blijf sceptisch maar mijn interesse is gewekt om meer te gaan doen met Cryptomining.

Heb jij ervaring met Cryptomining en wil je hier iets over delen? Let me know!

2 Comments

 • Aris
  Posted 11 augustus 2022 12:32 0Likes

  Leuk om te lezen!

  Ik ben wel technisch, maar niet handig.
  Buiten ophangen is voor mij een lastig te realiseren optie.
  Behaal jij jouw resultaten terwijl de miners binnen of buiten staan?

  In mijn stad(je) staan pas 8 andere miners, waarvan maximaal 2 op korte afstand.
  Maakt dat nog uit voor de opbrengst?

  Thanks!

  • bobvekemans
   Posted 11 augustus 2022 13:02 0Likes

   Hoi Aris, je hebt een voorsprong op mij, want ik ben niet technisch en ook niet handig haha.
   Mijn miners staan binnen, voor het raam en functioneren zonder problemen.
   Sindskort bestaat er een maximum van 10 miners per 2 KM, zie deze handige video: https://www.youtube.com/watch?v=nUo9rQjH-BI
   Wellicht goed om te kijken of het invloed voor je zal hebben, ik verwacht van niet (tenzij je er 8 of meer neerzet)
   Succes!

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.