Introductie beleggingsstrategie

Ik ben gaan investeren in dividendaandelen om een extra passief inkomen te genereren naast vastgoed huurinkomsten. Door er veel over te leren en de ervaring door de tijd heb ik een eigen strategie ontwikkelt. In dit artikel lees je de ins en outs.

Dividendbeleggen voor cashflow

Ik ben een cashflow belegger. Dit betekent dat ik voorrang geef aan maandelijkse inkomsten t.o.v. kapitaalgroei. Echter, kapitaalgroei door koerswinst is een grote verdienste en is daarom een belangrijk criteria geworden in het screeningsproces.

Mijn strategie in een notendop

De strategie van mijn dividendportefeuille kijkt op de eerste plaats naar hoeveel netto maandinkomen het genereert. Ik zeg bewust: netto maandinkomen, want de 15% bronbelasting die wordt ingehouden is niet bruikbaar voor mij omdat ik het zo heb vormgegeven dat ik geen box 3 belasting hoef te betalen. Hierdoor kan ik de 15% dividendbelasting, die op voorhand wordt ingehouden door het beleggingsplatform, niet afhalen van de te betalen box 3 belasting want die is er niet in mijn situatie. Hierdoor kijk ik strikt naar het netto inkomen dat het aandeel zal genereren en niet naar de bruto dividend uitbetaling.

Op de eerste plaats komt dus netto maandinkomen in de vorm van dividend én op de 2e plaats koerswinst.

Voorbeeld van koerswinst:
Aandeel gekocht op $ 20 en verkocht op $24 per aandeel.
Gerealiseerde koerswinst: $ 4,- per aandeel.

Interessant inzicht: Afgelopen 3 jaar is 85% van mijn winst gerealiseerd door koerswinst en slechts 15% door dividend. Toch blijft inkomen op de eerste plaats staan.

De strategie is namelijk ontwikkelt om duurzaam passief inkomen te genieten en niet afhankelijk te zijn van eventuele koerswinst. Koerswinst kun je namelijk alleen genieten zodra je met winst hebt verkocht. Uitgangspunt: zekerheid boven speculatie.

Door veel factoren, waaronder de corona beurscrash (maart 2020), is er veel volatiliteit (koersschommelingen) aanwezig op de beurs. Hierdoor is swingtraden (kopen om voor de middellange termijn vast te houden en dan met winst te verkopen) een zeer lucratieve verdienste geweest.

Echter, mijn strategie is gebaseerd om op lange termijn zekerheid van inkomen te genereren in zowel bull als bear markets. De afgelopen jaren hebben we een bull market ervaren. In deze tijden is geld verdienen erg gemakkelijk geweest. (vind ik in ieder geval ;))

Diversificeren

Een strategisch onderdeel van mijn dividendportefeuille is diversificeren. Door het spreiden over verschillende sectoren en bedrijven is de kans kleiner op ‘inkomensverlies’ in de vorm van een dividend cut (snijden/pauzeren van dividend).

In de kredietcrisis (2007 t/m 2011) werd door 1 van de 8 bedrijven die dividend uitbracht het dividend gepauzeerd of gesneden. Dit is een fijne maatstaf om rekening mee te houden.

Bij een gediversifieerd dividendportefeuille dat € 1000,- per maand inkomen genereert zou dit een inkomstenverlies van +/- € 125 per maand inhouden. Prima te overzien, lijkt mij.

Inzicht: ik ken veel beleggers die all-in waren op Royal Dutch Shell en de dividend cut van 67% als erg pijnlijk hebben ervaren. Tip: hoeveel vertrouwen je ook hebt in een bedrijf, vergroot nooit de positie té proportioneel om jezelf en je inkomen te beschermen.

5 criteria bij de aankoop van dividendaandelen

Om een stabiel dividend portefeuille op te bouwen heb ik veel screeningsmethoden onderzocht en uitgeprobeerd. Bij het aankopen van nieuwe dividendaandelen let ik daarom op 32 verschillende criteria, waar behoorlijk wat tijd in gaat zitten.

Hieronder 5 criteria die zwaar meetellen:

Koerswinst potentieel

Hoe staat de actuele koers t.o.v. de 52-week high en low koers. Dit geeft een snel inzicht of ik het aandeel duur of goedkoop aanschaf. Hierdoor kan ik berekenen wat de potentiële koerswinst is als het weer de 52-week high aantikt.

52-week high koers – Actuele koers = Verschil
Verschil / Actuele koers = Potentiële koerswinst.

Voorbeeld:
$ 40 – $32 = $ 8,-
$8 / $ 32 = 0,25 x 100% = 25% koerswinst potentieel.

Pay-out ratio

Pay-out ratio is het percentage van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd. Hoe lager dit percentage hoe veiliger. Waarom? Bij een crash zal het bedrijf minder winst genereren en hoe meer ‘speelruimte’ het bedrijf heeft, hoe minder snel het gedwongen zal zijn om te snijden in het dividend.

Voorbeeld:
Bedrijf A heeft een pay-out ratio van 80%
Bedrijf B heeft een pay-out ratio van 60%.

Beide bedrijven krijgen een flinke tik door omstandigheden (corona, oorlogen, etc). Bedrijven verliezen, al dan niet tijdelijk, 30% van hun winst. Bedrijf A zal genoodzaakt zijn om dividend te minderen, pauzeren of volledig te snijden. Bedrijf B zal ook met spanning de klap ondergaan maar zal dit niet direct aan zijn aandeelhouders hoeven doorbelasten.

Extra informatie: sommige bedrijven die dividend uitkeren (waaronder REITs en MLP’s) dienen minimaal 90% van hun winst uit te keren voor belastingvoordeel. Deze bedrijven bieden vaak een hoger dividendrendement maar gaat vaak gepaard met extra risico.

Dividendrendement

Ander woord voor dividendrendement is yield. Het betekent simpelweg hoeveel rendement het bedrijf zal uitbetalen op jaarbasis o.b.v. het dividend. Met de huidige inflatie is het belangrijk dat je geld rendeert en niet verdampt. Ik hanteer hierdoor een minimale yield van 3%, tenzij het bedrijf grote koerswinst voordelen laat zien.

Dividend cut

De historie van bedrijven die dividend uitbetalen is openbaar en daardoor inzichtelijk.
Sites zoals dividend.com en morningstar.com en yahoo finance geven inzicht in hun dividendhistorie.

Als ik zie dat er een dividend vermindering of dividend cut (tijdelijk of permanent stoppen van dividend) dan komt het aandeel niet door de screening.

Wanneer een dividendaandeel verkopen

Een belangrijk onderdeel bij het screenen van een dividendaandeel is het bepalen wanneer je gaat verkopen.
Mijn strategie is heel simpel: ik bepaal vooraf het verkooppunt in de vorm van een specifieke koers prijs.

Dit is vaak gebaseerd op een weerstandslijn. (het hoogtepunt van een voorgaande cyclus).
Zie hieronder de weerstandlijn

Weerstandlijn-koers

Als je nieuwsgierig bent om hier meer over te leren dan adviseer ik een verdieping op technische analyse aan. Dit boek heeft mij geholpen.

Voorbeeld: de weerstand koers was $ 50 en de huidige koers is $ 38.
Dan stel ik een doorlopende verkooporder in op de koers van $49.

Veel mensen houden van ronde getallen en dat betekent dat veel verkooporders op $ 50 ingesteld zullen zijn. Om dit voor te zijn, verkoop ik graag voordat de menigte het doet. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de koers elke keer net niet de $ 50 aantikt waardoor je blijft zitten.

Door een doorlopende verkooporder in te stellen hoef je niet te controleren of het al tijd is om je aandeel te verkopen. Zodra de ingestelde koers wordt bereikt, verkoopt het beleggingsplatform, zoals DeGiro, het automatisch voor je. Dit betekent ook: dat als de koers piekt dat jouw verkooporder wordt uitgevoerd. (dit heeft me veel geld opgeleverd omdat een koers vaak na een piek weer dipt). 

De doorlopende verkooporder kan sneller handelen dan dat ik mijn telefoon of laptop kan openen waardoor ik geen kansen mis.

Wanneer een dividendaandeel verkopen

Bovenstaande verkoopcriteria geldt voor 9 van de 10 aandelen die ik bezit. Als ik een aandeel heb, zoals Pembina die ik op het dieptepunt van de corona crash heb gekocht en een dividendrendement van 9,9% realiseert, dan kies ik ervoor om het dividend aandeel aan te houden i.p.v. te verkopen. Het dividendrendement is dan gewoon te mooi om op te geven 🙂

Resultaten

Hieronder een overzicht van de verkochte aandelen sinds juli 2019. Een winst van $ 50.050 wat neerkomt op $ 1564 nettowinst per maand. Het rendement is lastig te berekenen omdat het geïnvesteerde vermogen fluctueerde door de tijd, startend bij $ 26.000 tot $ 147.000.

Aanvulling op de strategie: ik kan toveren met de opbrengsten van vastgoedbeleggingen waardoor ik mijn geldpot opbouw met dividendaandelen en bij een mooie kans het dividendportefeuille (gedeeltelijk) verkoop om weer een pand aan te kopen.

Klik op de afbeelding om een vergroting te zien.

Heb jij een strategie waar je achterstaat en wil je hem delen? Ik spar er graag over.
Vragen over dit artikel of de beleggingsstrategie. Laat het me gerust weten.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.