Waarom dit artikel?

In mijn omgeving zie ik regelmatig beleggers op het verkeerde moment hun dividendaandelen kopen.
Daarmee lopen ze veel inkomsten mis en dit artikel leert de 4 data van dividendaandelen zodat je op het juiste moment kan kopen.

Introductie Dividend Beleggen

In een voorgaand artikel over passief inkomen heb ik toegelicht wat dividendaandelen zijn en wat voor mooie voordelen ze hebben t.o.v. reguliere (groei)aandelen. In onderstaande video nogmaals de uitleg:

Welke 4 dividend data zijn er?

De 4 data vertaal ik bewust niet naar het Nederlands. Deze termen/data worden namelijk overal gebruikt en bij gebruik van andere termen vind je de data minder goed.

1. Declaration date
Deze datum wordt ook de Announcement date genoemd. Dit is de datum waarop de raad van bestuur van een bedrijf de volgende dividenduitkering aankondigt. Deze verklaring bevat de omvang van het dividend, de ex-dividend date, record date en de payment date.

2. Ex-dividend date
Als je een aandeel koopt op of na de ex-dividenddatum, ontvang je de volgende dividenduitkering niet. In plaats daarvan krijgt de verkoper het dividend. Als je vóór de ex-dividend date koopt, krijg jij het dividend. Het aankopen vóór de ex-dividend date is dus erg belangrijk, let daar goed op bij het aanschaffen van dividendaandelen.

3. Record date
De record date is de datum waarop wordt vastgesteld welke aandeelhouders recht hebben op een bedrijfsdividend. De record date ligt meestal 2 werkdagen na de ex-dividend date.

4. Payment date
De payment date is de datum van uitbetaling. De uitbetaling is meestal één maand na de record date.
Op deze datum krijg je het dividend uitbetaald. 

Waar vind ik de 4 data?

De 4 data staan op de website van het bedrijf wat de dividendaandelen uitbrengt. Dit vind je terug onder het kopje: Investor information. Mocht je het moeilijk kunnen vinden, Google dan op bijvoorbeeld op ‘Shell Ex-dividend date’.
Op de website staat vaak een overzichtelijke tabel zoals hieronder:
Shell Dividend data 3e kwartaal 2019

Meer leren over dividend beleggen?

In de 3-daagse training Leer Beleggen in Vastgoed deel ik de ins en outs van Dividend beleggen. Dit is een geweldige methode om geld te laten groeien.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.