Introductie

Als ik een boek aan het lezen ben, bestel ik vaak het volgende boek al. Maar tijdens het lezen van dit boek kwam ik zoveel interessante nieuwe inzichten tegen dat ik besloot het boek 2x te lezen. Dat zegt genoeg!

Waar gaat dit boek over?

Boekcover Quit Like a MillionaireHet boek gaat over de auteur Kristy Shen die opgroeit in armoede en gemotiveerd is om miljonair te worden. Kristy bereikt met haar man de miljonair status door beide een goede baan te hebben, veel te sparen en het gespaarde bedrag jaarlijks te investeren in indexfondsen en hierdoor passeren ze op 31-jarige leeftijd  de € 1.000.000 grens en gaan ze vervroegd pensioneren om over de wereld te reizen.

Het bovenstaande verhaal is niet uniek, maar het is duidelijk te merken dat Kristy een hoge financiële intelligentie heeft. Ze deelt slimme ideeën die goed cijfermatig worden onderbouwd. Dat maakt dit boek erg zinvol! Hieronder de hoofdlijnen.

POT SCORE

Kristy vertelt in het boek dat ze een POT score/formule (Pay over Tuition) heeft ontwikkelt. Hiermee maakt ze met een simpele formule inzichtelijk of het salaris na het volgen van een opleiding wel in verhouding staat met de opleidingskosten. Door de POT score kwam ze erachter dat het volgen van haar passie (schrijven) haar kans op miljonair worden klein maakt en kiest voor een ander pad!

Indexfondsen en Modern Portfolio Theory

Kristy investeert in indexfondsen. Dit vanwege de lage kosten, het compounding effect en de logica dat indexfondsen 85% van de professionele fondsmanagers verslaat. Ze vertelt en onderbouwt haar portefeuille keuzes en geeft inzicht in de Modern Portfolio Theory.

FIREcalc.com

Een mooie tool die genoemd wordt in het boek is www.Firecalc.com. Dit is een online calculator waarmee je jouw (aandelen)portefeuille door 119 verschillende scenario’s kan testen om te ontdekken hoe groot de kans is dat jouw portefeuille de tand des tijds kan weerstaan in een periode van 30 jaar.

Jouw pensioengetal en SWR

Het boek geeft je de handvatten om uit te rekenen wat jouw pensioengetal is (het bedrag waarmee je met een gerust hart met vervroegd pensioen kan gaan). Tevens vertelt Kristy over de 4-procent Safe Withdrawal Rate. Hiermee kan ze elk jaar een deel van haar aandelenportefeuille verkopen zonder dat het krimpt.

Cash cushion & Yield Shield

Ik ben gek op slimme financiële doemdenkers en daar is Kristy er zeker een van! Ze vertelt hoe ze in zware tijden, bijvoorbeeld door een crisis, back-up plannen gereed heeft staan om haar financiële situatie stabiel te houden. Waaronder haar Yield Shield. Dit zijn dividendaandelen waarvan ze de herinvesteringen stopzet om de dividenden uit te keren om haar levenskosten (grotendeels) mee te dekken zodat ze geen aandelen in haar indexfondsen met verlies hoeft te verkopen.

Daarnaast heeft ze een strategische cash cushion (geldreserve). Het Yield Shield in combinatie met het cash cushion is een handige strategie om dips van de markt op te vangen en sterk uit te komen.

De grootte van de cash cushion is afhankelijk van het inkomen van het Yield Shield:
(€ levenskosten – € dividendinkomen) * 5 = cash cushion.

Travelhacking

Ze deelt prachtige travelhacks. Waaronder inzicht in de visums van diverse landen, maar ook dat in tijden van crisis het verstandig is om naar landen te reizen waar de levenskosten lager zijn om je cash cushion intact te houden.

Conclusie

Vaak als ik ‘Miljonair’ in een boekentitel zie, dan word ik sceptisch. Daar ben ik immers een nuchtere Hollander voor. Maar dit boek doet absoluut zijn naam eer aan en is daarmee het tweede beste financiële boek wat ik tot nu toe heb gelezen. (Op nummer 1 blijft staan Rijke Pa, Arme pa – lees hier de boekreview).

Het boek biedt mooie nieuwe inzichten en is een aanrader voor iedereen die zijn/haar financiële intelligentie wil vergroten met out-of-the-box ideeën en nuttige ervaringen uit de praktijk.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.