Hoe duur is jouw levensstijl?

Dat het leven duur is, dat weet je vast wel. Maar hoe duur is jouw levensstijl? Uit onderzoek blijkt dat we onze inkomsten en uitgaven optimistischer inschatten dan dat ze daadwerkelijk zijn. Om een eerlijk beeld te krijgen gebruik ik een levenskostenberekening.

Wat is een Levenskostenberekening?

Noem me een nerd, maar ik ben wekelijks bezig met mijn levenskostenberekening. Het is een document dat al mijn inkomsten en uitgaven inzichtelijk maakt. Dit document is een levend document omdat elke prijsverhoging, aflossing, investering of inkomensstijging hier direct in wordt verwerkt om een actueel beeld te krijgen en te behouden van mijn levensstandaard.

Is een levenskostenberekening belangrijk?

Yes, ik vind van wel. En de bank vindt dat ook. Bij het aankopen van mijn tweede beleggingspand verdiende ik te weinig om het pand te financieren o.b.v. mijn werkinkomen. Echter door het heldere inzicht dat de levenskostenberekening gaf aan de bank kregen ze voldoende vertrouwen om de lening toch te verstrekken.

Wat staat er in?

De levenskostenberekening geeft inzicht in inkomstenbronnen waaronder:
Werkinkomen (salaris uit je baan of onderneming(en))
Huurinkomen (vastgoed)
Overige passieve inkomsten (obligaties, dividend aandelen en meer)
Toeslagen (kinderbijslag, huurtoeslag, etc.)

De levenskostenberekening geeft ook inzicht in uitgaven waaronder:
Privé uitgaven (hypotheek/huur, verzekeringen, energiekosten, eten, auto, OZB, etc.)
Vastgoed uitgaven (hypotheek, VvE bijdrage, erfpacht, box3 belasting reservering, etc.

Financiële vrijheid een stap dichterbij!

Door helder te hebben wat er binnenkomt en wat er uitgaat houdt je grip op je toekomst. Mocht je doel financiële vrijheid zijn dan investeer je in passieve inkomstenbronnen die geld opbrengen om vervolgens je volledige levenskosten mee te dekken. Door de levenskostenberekening peil je constant hoe dicht je bij je doel bent.

Hoe maak je een levenskostenberekening?

Zoals ik al eerder vertelde is een levenskostenberekening een levend document. Het is daardoor handig om een Excel document aan te maken, zodat je het eenvoudig kan bijwerken wanneer jij dat nodig vindt. Om je op weg te helpen, kun je onderaan deze pagina mijn sjabloon downloaden.

Na ontvangst van het sjabloon heb ik ook een video gemaakt met uitleg over hoe jij het sjabloon voor jouw eigen situatie kan gebruiken. Veel plezier en inzicht toegewenst!

TIP: Download je rekeningafschriften van de afgelopen 3 maanden en bekijk al je transacties. Zo zie je geen inkomsten en uitgaven over het hoofd.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.