Vorige week schreef ik over de gigantisch impact van het coronavirus op de wereldeconomie en wat ik doe in deze tijden. Heb je het artikel en de 3 eerste stappen nog niet gelezen? Doe dat dan eerst – Ga naar het artikel

Financieel inzicht en overzicht

Door de eerste 3 stappen te volgen heb je nu inzicht in je inkomsten, uitgaven en je buffer. Door dit helder te hebben ga je aan de slag met je (strijd)plan.

Waarom is een plan zo belangrijk?

We zijn allemaal mensen en of we het willen of niet, we hebben ontzettend veel emoties en gedachten die door ons heen spoken waar we ons door laten beïnvloeden. Zelf merk ik bijvoorbeeld dat als de aandelen flink omhoogschieten dat ik een stuk optimistischer ben. Lees ik vervolgens enkele nieuwsberichten, dan zie ik nog een hoop ellende op ons afkomen en twijfel ik of ik nu wel moet investeren. Zonder een plan worden jouw handelingen aangestuurd door jouw gedachten en emoties en dat kan gevaarlijk zijn..

Een plan zorgt dus voor houvast en laat je rationeel handelen i.p.v. emotioneel. Daarnaast brengt een plan je naar je doel en maakt het voortgang meetbaar.

Mijn aandelenportefeuille

Mijn aandelenportefeuille staat op dit moment 40% in het rood. Gelukkig zijn het allemaal dividendaandelen, waardoor een koersverlies geen impact heeft op de dividenduitkeringen. Of toch wel?

Terugblikkend naar de kredietcrisis van 2007-2011 waren de slechtste dividend jaren namelijk 2008 en 2009 (bron: dividend stock for dummies, blz 13). Daar onderzocht Standard & Poor’s dat van de 7000 aandelen er 110 hun dividend sneden in 2008 en 804 in 2009. Gezamenlijk is dat 13%! Dat betekent dat 1 op de 8 aandelen hun dividenduitkering sneden.

Kortom: een koersverlies is een lange termijn probleem, maar als dividend wordt gesneden betekent dit direct minder inkomen per maand uit mijn dividendportefeuille. Een duidelijk korte termijn probleem wat in het vizier gehouden moet worden.

Mijn plan

Op dit moment zijn veel aandelen met 50% gekelderd. Dit biedt unieke kansen om goedkoop te kopen en te profiteren van hoge yields én grote koerswinsten bij herstel op termijn. Ondanks dat ik een voorkeur voor vastgoed heb, zijn (dividend)aandelen nu interessanter.

Waarom? Vastgoed reageert trager op een crisis dan de beurs. Dit betekent dat de huizenprijzen nog steeds erg hoog staan en dat drukt rendement. Nu de aandelen relatief goedkoop zijn, geeft het mooie kansen voor geweldig rendement.

Ik geloof namelijk, ondanks de angst en onzekerheid die er heerst, dat dit een goed moment is om te handelen. Noem me té optimistisch, maar ik ga deze kans niet laten schieten. Mijn plan zal daarom gebaseerd zijn om mijn dividendportefeuille uit te breiden, dat doe ik op de volgende manieren:

1) Gespreid instappen (Dollar Cost Averaging)
Normaliter koop ik één keer per maand. Aangezien de beurs zo fluctueert heb ik gekozen om dit te spreiden over twee momenten per maand. Dit om gespreid in te stappen en niet de pech te hebben om net op die ene dag te duur te kopen. Dit noemen ze Dollar Cost Averaging, bekijk hier een video voor uitleg.

2) Dividendaandelen onderzoek
Voor elk aandeel dat ik koop doorloop ik een proces om te screenen hoe betrouwbaar en solvabel het bedrijf is, juist in deze tijden. In dit artikel deel ik 6 criteria, maar gezien de huidige markt doe ik veel uitgebreider mijn huiswerk over elk aandeel wat ik koop, waaronder de volgende onderzoek punten:

Yield (dividendrendement)
Pay-out ratio (hoeveel % van de winst keren ze uit als dividend)
Dividend Growth (5 jaar gemiddelde en laatste jaar)
Dividend Streak (hoelang onafgebroken wordt er dividend uitbetaald)
Dividend cut (heeft het bedrijf in het verleden dividend gepauzeerd/gesneden)
Stockprice (is het aandeel goed geprijsd, kortom: betaal ik niet te veel)

P/E ratio (de koersprijs t.o.v. de verdiensten ratio) – Sector (In welke sector opereert het bedrijf, zie stap 3 voor uitleg)
Free Cash Flow (Controle of de kasstroom gezond is)
Dividenduitkering (keren ze per maand, kwartaal of anders uit)
Total Return (is de Yield + Dividend Growth hoger dan 10%?)
Safety Score (Welke safety score geeft simplysafedividends.com aan)
Quick ratio (hoe liquide is het bedrijf op korte termijn)
Net income groei (groeit het bedrijf in de afgelopen jaren)
Cash reserve (hoeveel geld heeft het direct beschikbaar als buffer)
Market capitalization (hoe groot is het aandelenkapitaal van het bedrijf)

Ja, ik weet het. Mijn vriendin zegt ook regelmatig dat ik een vreemde hobby heb.. Maar ondanks dat het analyseren van een gezond bedrijf veel tijd kost, bedenk dan: doe je 1x je huiswerk goed, dan profiteer je er jaren van.

Diversificatie
Diversificatie betekent het spreiden van je vermogen over verschillende beleggingsvormen. Dit zijn vormen zoals vastgoed, aandelen, obligaties, etcetera. Maar aangezien ik focus op dividendaandelen in mijn plan heb ik het over het verspreiden van verschillende sectoren.

Stel dat ik 100% van mijn vermogen investeer in REITs (Real Estate Investment Trusts). Dit zijn beursgenoteerde bedrijven die investeren in vastgoed. Als de overheid besluit de wetgeving aan te scherpen voor dit soort bedrijven, dan loopt mijn volledige vermogen gevaar. Spreid ik daarentegen mijn vermogen over allemaal verschillende sectoren en classificaties, dan ben ik een stuk minder kwetsbaar en loop ik minder risico.

De aandelen die ik zal kopen controleer ik dus niet alleen op betrouwbaarheid, maar ik zorg er ook voor dat ik niet te veel koop van één sector of klasse. Indien nodig kan ik later herbalanceren, maar daarover meer in een later artikel.

Conclusie

Mijn plan is, om op dit moment, bij te kopen. Ondanks dat het een erg onzekere tijd is, geloof ik ook dat het unieke kansen biedt. Door mijn huiswerk goed te doen, minimaliseer ik het risico op dividend cuts en zal ik naast geweldige dividenduitkeringen ook prachtige koerswinsten genieten. Echter, hoe optimistisch ik ook ben, het blijft speculeren en ik zal enkel geld investeren dat ik kan missen en niet nodig heb op korte termijn om mezelf en mijn gezin te onderhouden.

Heb je vragen en/of opmerkingen over dit artikel, wees vrij om me een berichtje sturen op info@leerbeleggeninvastgoed.nl

Groet,
Bob Vekemans

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.