Het eerste beleggingspand van 2022!

Vorig jaar publiceerde ik een artikel over het eerste beleggingspand van 2021.
Ook dit jaar, in deze bijzondere markt, koop ik graag panden bij en het eerste beleggingspand dit jaar is aangekocht in Tilburg.

Waarom koop ik bij...

Er zijn veel veranderingen gaande in de huizenmarkt: een oplopende hypotheekrente, huizenprijzen die blijven stijgen, huurprijzen die hard meegroeien, een huurindexatie in de vrije sector die is gemaximeerd, blijvende woningschaarste, zelfbewoningsplicht in opkomst en het kabinet die plannen heeft om het e.e.a. te veranderen..

Opkoopbescherming

Één van de veranderingen die sinds januari 2022 mogelijk zijn is dat gemeenten een opkoopbescherming per wijk mogen opvoeren. Lees er hier meer over. Hierdoor is kopen om vervolgens te verhuren niet toegestaan (op wat uitzonderingen na). Dit drukt de pret voor buy to let vastgoedbeleggers.

Een van de steden waar ik graag in investeer is Tilburg. Tilburg heeft ook voornemens om de opkoopbescherming door te voeren op korte termijn. Uiteraard ben ik dit graag voor waardoor ik een extra beleggingspand in Tilburg heb gekocht.

Is goed rendement nog haalbaar?

De vraag blijft: is goed rendement nog haalbaar in deze tijden waarin 10% en meer overbieden de norm is? Het korte antwoord: Ja.

Hoe komt dat dan?
In de huidige markt is overbieden de norm en dat betekent een aanzienlijk verhoogde eigen inleg. Een hogere eigen inleg zorgt voor een kleinere NAR (Netto Aanvangsrendement).

Echter een mooi rendement is nog steeds goed haalbaar door 2 belangrijke factoren:

De waarde in verhuurde staat
De huurprijzen stijgen hard en dat betekent dat de huurinkomsten én daarmee ook de taxaties in verhuurde staat mooi meegroeien met de markt.

Afgelopen periode heb ik diverse taxateurs gesproken die 17x de kale jaarhuur gebruiken om de waarde in verhuurde staat te berekenen.

Voorbeeld: kale huurprijs is € 1500 per maand. (12 maanden x € 1500 = € 18.000 p/j)
€ 18.000 p/j x factor 17 = € 306.000 waarde in verhuurde staat.

Goede voorwaarden verhuurhypotheek
Een andere factor waardoor rendement nog steeds goed haalbaar is, is door de lage hypotheekrente én het hoge aflossingsvrije gedeelte dat mogelijk is.

Bij de traditionele banken (bijvoorbeeld Nationale Nederlanden) is 50% aflossingsvrij van de verhuurde staat mogelijk. Bij de commerciële banken (bijvoorbeeld De Nederlandse) is 80% aflossingsvrij mogelijk.

De ‘relatief’ lage hypotheekrente op vastgoed hypotheken (2 tot 4%) en het grote aflossingsvrije gedeelte betekent een lagere maandlast.

De combinatie van hoge huurinkomsten en relatief lage hypotheek maandlasten zorgen voor een goede cashflow en daarmee een keurig rendement. In de praktijk is een Netto Aanvangsrendement van 6 tot 9% goed haalbaar. Zelfs met overbieden.

Op naar het volgende pand!

Vragen? Stel ze gerust aan mij.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.