Laat je geld niet verdampen!

Spaargeld levert niks op met de huidige rente. Onlangs heeft ABN Amro aangekondigd dat de rente naar 0% gaat voor de normale spaarder. De ‘rijke’ spaarder met meer dan 2,5 miljoen spaargeld betaalt zelfs al een negatieve rente van 0,5%. ABN Amro is overigens niet de eerste bank, kleinere banken waaronder Triodos en Evi van Lanschot hadden de 0% rente al doorgevoerd. ING en Rabobank zitten momenteel op 0,01%. De verwachting is dat ook de normale spaarder binnenkort een negatieve rente moet betalen.

Het wordt erger..

Oké, spaargeld levert dus niks op met 0% rente. Helaas levert het spaargeld niet alleen niks op, het kost je zelfs geld! Los van de kosten die je bank doorbelast én de vermogensbelasting die je betaalt over je spaargeld is er nog iets waardoor je spaargeld in een rap tempo verdampt, genaamd inflatie.

Wat is inflatie?

Inflatie is de waardevermindering van geld. Dit wordt uitgedrukt in een percentage (%). Dit percentage reflecteert de stijging van het algemene prijspeil van een economie.

Voorbeeld: als je nu boodschappen haalt voor € 50,-. Dan kosten diezelfde boodschappen volgend jaar € 51,30. Een klein verschil voor sommigen, maar dat betekent ook dat jouw spaargeld elk jaar minder waard wordt.

De huidige inflatie in Nederland is 2,7%. 
Volg hier de actuele inflatie

Wat betekent dit voor mij?

Als je een rente van 2,7% op de bank zou krijgen, dan zou het geld dat je op de bank hebt staan groeien met de snelheid van de inflatie. Hierdoor zou je met de groei van het geld, nog steeds dezelfde boodschappen kunnen kopen.

Heb je op dit moment een rente op je bank/spaarrekening die lager is dan 2,7%, dan krimpt als het ware je vermogen, zonde!

Wat kan je doen?

Geld op de bank- en/of spaarrekening laten staan is dus geen optie. Verstoppen onder je bed ook niet. Het geld moet dus geïnvesteerd worden om minimaal de inflatie te ‘overwinnen’. Hier 3 ideeën om je spaargeld niet te laten verdampen:

1. Aflossen op je hypotheek

De overwaarde van je huis wordt niet gezien als box 3 vermogen. Hierover betaal je geen vermogensbelasting, dat scheelt al. Daarnaast kan aflossen een mooi rendement opleveren, bekijk hier het artikel over het echte rendement van aflossen.

Aflossen op je eigen huis heeft echter wel nadelen. Allereerst zit het geld ‘vast’ in je huis en kun je het niet makkelijk liquide maken. Het tweede nadeel is dat je geen hypotheekrenteaftrek meer ontvangt over het afgeloste gedeelte. Nou is de hypotheekrenteaftrek sowieso een sigaar uit eigen doos, maar wel goed om hier bewust van te zijn. Realistisch gemiddeld rendement ligt tussen de 2 – 7%.

2. Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is interessant vanwege het gemiddelde rendement van 8%. Dit is gebaseerd op 119 jaar historische data van wereldwijde aandelen. Indexbeleggen wordt vaak geprezen vanwege de lage kosten, eenvoud en minimale inspanning om je portefeuille te managen. Realistisch rendement ligt op 8%.

3. Investeren in vastgoed

Vastgoed is een bewezen investering en trekt veel geïnteresseerden. In de praktijk merk ik dat mensen graag in vastgoed investeren omdat ze eigendom worden van iets en omdat het tastbaar is. Los daarvan genereert vastgoed een stabiel inkomen en is het de enige investering waarmee je kan hefbomen (geld van anderen gebruiken om rendement op eigen geld te vergroten). Bekijk hier nog meer voordelen van vastgoed.
Realistisch rendement ligt op 5 – 16%.

Conclusie

Geld op je spaarrekening laten staan met de huidige rente en inflatie is een garantie op waardevermindering van je geld. Wil je hier iets aan doen? Overweeg dan te investeren. Vergeet hierbij niet om te investeren in je financiële intelligentie, dat is immers de beste investering die je kan doen.

Leave a comment

Leer Beleggen in Vastgoed © 2024.